Bursa românească scădea abrupt în urmă cu un an, pe fondul "taxei pe lăcomie", denumirea inițială gândită taxei pe activele bancare, introdusă prin OU 114. Astăzi, bursa de la București este pe cale să înregistreze, în 2019, una dintre cele mai bune evoluții la nivel globale, scrie Bloomberg.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Indicele BET a câștigat circa 34% de la începutul anului, ocupând locul al treilea la nivel mondial (în rândul a 94 de burse urmărite de Bloomberg).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acțiunile sunt susținute de creșterea economică rapidă, câștigurile mai mari, dar și de acțiunile încă ieftine după ce, în decembrie 2018, bursa de la București era împinsă de anunțarea OUG 114 la minimele ultimilor 2 ani.
Multiplii de evalare mici atrag investitorii locali și internaționali.
BVB a beneficiat și de decizia agenției FTSE Russell de a oferi piaței de capital România statutul de piață de emergentă.
Guvernul PNL promite măsuri mai prietenoase pentru piețe și va reversa o serie de măsuri adoptate de PSD cu efecte negative pentru mediul de afaceri, ceea ce a dus la creștere a optimismului în rândul investitorilor, notează Bloomberg.
Guvernul PNL vrea, totodată, să atragă bani prin listarea Hidroelectrica și a altor companii de stat.
"Mai multe companii de stat ar putea fi listate și încurajăm Guvernul să utilizeze bursa de valori la potențialul maxim. Listarea Hidroelectrica ar putea fi decisivă pentru o reclasificare din partea MSCI și va genera un efect de domino pentru lichiditatea altor companii importante", a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase, citat de publicația americană.
Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management, avertizează însă că alegerile de anul viitor reprezintă un risc pentru piața de capital din România. Totodată, Hasnain Malik de la firma de brokeraj Tellimer (Dubai) spune că o reclasificare din partea MSCI, după modelul FTSE Russell, necesită o creștere a volumelor tranzacționate.