Guvernul austriac a dezvăluit cum intenționează să impună vaccinarea anti-Covid obligatorie cetățenilor săi, o premieră în lumea occidentală, relatează Bloomberg.
Austriecii care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 vor putea fi amendați cu sume ce pot ajunge până la 3.600 de euro și chiar dublu, după ce vaccinarea obligatorie a coronavirusului va intra în vigoare din luna februarie a anului viitor, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Penalitățile fac parte din mutarea dramatică a autorităților austriece de a încerca să îmbunătățească rata de vaccinare în contextul în care se confruntă cu un nou val grav al pandemiei care a dus la impunerea unui nou lockdown general ce a intrat în vigoare de luni.
În primă instanță autoritățile austriece le vor oferi o programare persoanelor nevaccinate. Dacă acestea resping oferta ele vor fi amendate, potrivit planurilor de implementare a măsurii.
Austria este prima țară occidentală care a impus vaccinarea anti-Covid obligatorie și una din primele din lume care a apelat la această măsură radicală.
Amenzi pentru nevaccinați
Ea are una dintre cele mai scăzute rate ale vaccinării împotriva coronavirusului din regiune, aproximativ 65% din populație fiind inoculată cu schema completă a unui vaccin anti-Covid, fiind totodată una dintre cele mai grav afectate de noul val pandemic ce a cuprins Europa.
Austriecii care vor refuza să se inoculeze cu a treia doză „booster” vor fi de asemenea amendați, potrivit ministrului pentru Constituție Karoline Edtstadler. În cazul lor amenzile vor ajunge la 1.500 de euro.
Deocamdată nu este clar cât de des vor putea fi aplicate aceste amenzi.
„Planul nu este doar ca oamenii să primească prima doză ci să ajungă la imunizarea completă”, a declarat Edtstadler pentru radiodifuzorul de stat ORF.
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă sâmbătă, la Viena, pentru a protesta față de noul lockdown și introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului.
Politicienii din Germania învecinată, la rândul ei grav afectată de această nouă recrudescență a coronavirusului, discută la rândul lor adoptarea acestei măsuri, în pofida atenționării venite din partea ONU privind respectarea drepturilor omului.