Grupul italian de modă Prada analizează posibilitatea de a strânge cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano și colaborează cu banca de investiții Goldman Sachs Group Inc. pentru a pregăti o ofertă potențială, a anunțat Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar.
Este posibil ca oferta să aibă loc anul viitor, iar Prada este interesat să strângă fonduri prin vânzarea de noi acțiuni la bursa de la Milano, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O listare duală în Europa ar ajuta producătorul italian de haine, parfumuri și accesorii de lux să își diversifice baza de investitori dincolo de Hong Kong, având în vedere că unele fonduri nu pot investi decât în acțiuni europene sau americane.
În anul 2011, Prada a strâns 2,1 miliarde de dolari prin listarea unui pachet de 20% din acțiuni la bursa de la Hong Kong, într-un moment în care marile grupuri de lux se precipitau spre Asia pentru a deservi cel mai important segment al clientelei lor. Acum compania italiană are o valoare de piață de 14,8 miliarde de dolari și vrea să strângă fonduri prin emiterea de noi acțiuni la bursa de la Milano.
Un vehicul de investiții controlat de co-directorul general Miuccia Prada și de soțul ei, omul de afaceri italian Patrizio Bertelli, controlează 80% din acțiunile grupului Prada. Sursele citate de Bloomberg au spus că este puțin probabil ca cei doi să își diminueze participația.
În luna iulie, președintele Prada, Paolo Zannoni, a spus că o listare secundară la bursa de la Milano este posibilă, dar nu reprezintă o prioritate pentru Prada, adăugând că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la acest subiect.
În condițiile în care pe piața bursieră europeană se organizează prea puține IPO-uri din cauza inflației accelerate, a majorării dobânzilor și a riscului de recesiune, unele mărci de lux sunt interesate să meargă contra curentului. De exemplu, constructorul german de automobile sportive Porsche lucrează la o ofertă publică inițială care ar putea deveni una din cele mai mari operațiuni de acest tip din Europa.
Pentru acest proiect, italienii au virat, într-o primă etapă, 25,2 milioane lei. Date asumate cu Ministerul Finanțelor indică însă o investiție totală de circa 19 milioane euro (15,66 milioane euro cheltuieli eligibile și 3,24 milioane euro cheltuieli neeligibile), pentru o investiție care va genera 331 locuri de muncă și care va avea în spate și un ajutor de stat de 7,83 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferitPrada deține deja o fabrică în România, la Sibiu, pe care o controlează integral.
CITEȘTE ȘI FOTO Ce mai aruncă românii pe marginea drumului. Nu lipsesc nici...căzile de baieCriza globală de sănătate a întrerupt doi ani de revenire a vânzărilor Prada, rezultatul unui plan de redresare concentrat pe comerțul electronic și vânzări la prețuri integrale.
Ca și restul sectorului de lux, Prada a început să vadă semnele de revenire a afacerilor vara trecută, odată cu redeschiderea pieței chineze.