Cotațiile petrolului au urcat cu peste 9% luni, cel mai mare avans din luna iunie, pe fondul informațiilor pozitive privind eficacitatea unui vaccin împotriva Covid-19. Acțiunile globale au atins un maxim istoric, iar dolarul s-a depreciat în fața unui coș de valute.
Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și compania germană BioNTech s-a dovedit eficient în proporție de 90% în cadrul testelor, efectuate pe mai multe zeci de mii de voluntari, au transmis luni cele două companii.
Anunțul a oferit cel mai clar semn de până acum că oamenii de știință fac progrese în dezvoltarea unui vaccin care ar putea pune capăt pandemiei. Investitorii au răspuns prin ordine de cumpărare pentru active riscante și reducerea expunerii pe activele de refugiu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, anunțul a adăugat combustibil unui raliu din piețele financiare și de mărfuri început săptămâna trecută în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de fostul vicepreședinte Joe Biden, scrie Bloomberg.
Prețurile petrolului au urcat cu peste 9%, cel mai mare avans procentual începând cu luna iunie. Indicele MSCI al acțiunilor globale a urcat la un maxim record, iar dolarul a pierdut 0,2% în fața unui coș format din 10 valute majore.
În jurul orei 16:30 (ora României), prețul petrolului Brent era în creștere cu 9% față de referința de vineri, la 43 dolari/baril. Petrolul WTI, de referință pe piața americană, era în urcare cu 10,15%, la 40,91 dolari/baril.
Avansul de astăzi este alimentat și de declarațiile ministrului saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, care a indicat că OPEC și partenerii cartelului ar putea să mențină producția redusă până la finele anului 2022, în încercarea de a stimula cererea.