Băncile care și-au menținut prezența în Rusia după anexarea Crimeei în 2014 se confruntă acum cu un test financiar major, după ce acțiunile lui Putin din această săptămână au amplificat tensiunile privind un război în Ucraina și au atras noi măsuri punitive.
Creditorii italieni și austrieci și-au sporit afacerile în Rusia începând cu 2015, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale compilate de Bloomberg Intelligence. Societe Generale SA din Franța, UniCredit SpA din Italia și Raiffeisen Bank International AG din Austria sunt băncile europene cu cele mai mari operațiuni în Rusia.
Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a fost momentul în care multe bănci internaționale și-au redus drastic expunerea față de regimul lui Vladimir Putin. Însă creditorii din unele națiuni europene nu s-au lăsat descurajați prea mult timp.
CITEȘTE ȘI Cei mai bogați ruși au pierdut 32 de miliarde de dolari pe măsură ce criza din Ucraina se agraveazăAtrași de profiturile oferite, creditorii din Italia și Austria și-au mărit afacerile combinate în Rusia de la începutul anului 2015. Băncile franceze și-au redus împrumuturile din Rusia în aceeași perioadă, dar Societe Generale are încă o prezență semnificativă în această țară, scrie Bloomberg.
După ce Putin a recunoscut săptămâna aceasta două republici separatiste autoproclamate în estul Ucrainei, afacerile locale ale SocGen, UniCredit și Raiffeisen par din ce în ce mai expuse la efectele de recul ale represaliilor financiare. Marți, președintele Joe Biden a dezvăluit măsuri care vizează două dintre cele mai mari instituții financiare din Rusia, VEB și banca militară. Kremlinul neagă că are planuri de a invada Ucraina.
Printre băncile care s-au retras anterior din Rusia se numără Deutsche Bank, Nordea Bank și Morgan Stanley. Expunerea de credit a Deutsche Bank în Rusia era de 7,9 miliarde de euro (9 miliarde de dolari) în 2012, dar aceasta a scăzut cu aproape 70% până la sfârșitul anului 2016, după ce banca a închis o unitate de valori mobiliare pe fondul unui scandal de spălare de bani. Morgan Stanley a renunțat la licența sa bancară din Rusia în 2019.
"Putin a trasat o linie", comentează Jon Corzine, care a condus Goldman Sachs Group până în 1999, a devenit senator american și acum conduce un fond speculativ. "Va fi foarte dificil pentru majoritatea investitorilor americani și occidentali să aibă încredere să facă afaceri serioase acolo o perioadă foarte lungă de timp”.
Cel puțin două bănci de pe Wall Street au respins ideea că ar căuta o soluție pentru a evita interdicțiile impusă Rusiei, potrivit unor persoane la curent cu situația, care au preferat să rămână anonime. Majoritatea marilor creditori americani au în prezent doar o expunere mică la Rusia, astfel încât efectul direct al sancțiunilor ar fi limitat, au precizat sursele menționate.
CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generațieO preocupare mai mare va fi impactul mai larg al crizei asupra piețelor financiare și tranzacțiilor. Băncile de investiții sunt îngrijorate de efectul sancțiunilor asupra contractelor futures legate de petrolul și gazele rusești, precum și asupra swap-urilor pe riscul de credit privind datoria Rusiei, potrivit lui Danforth Newcomb, consilier la firma de avocatură Shearman & Sterling.
Mai mulți bancheri seniori spun că există temeri, de asemenea, cu privire la represaliile atacurilor cibernetice asupra firmelor financiare americane de către hackeri legați de Kremlin.
Firmele ai căror manageri de averi au relații cu elitele rusești și cu membri ai familiilor acestora se vor îngrijora mai mult în legătură cu o potențială următoare tranșă de sancțiuni care vizează băncile private.
Bănci cu prezență directă
Citigroup este banca din New York cu cea mai mare prezență directă în Rusia. Cu toate acestea, împrumuturile sale și alte active legate de țară, în valoare de 5,5 miliarde de dolari, reprezentau doar 0,3% din totalul activelor grupului la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, iar banca americană a anunțat că se va retrage de pe segmentul de retail banking în Rusia.
Afacerile rusești ale Societe Generale, UniCredit și Raiffeisen sunt mult mai mari, arată datele Autorității Bancare Europene.
Principala atracție a Rusiei este profitul oferit, în special pentru firmele europene ale căror marje au fost reduse în alte părți. La prezentarea, în decembrie, a noii strategii pentru UniCredit, directorul general Andrea Orcel a declarat că Europa de Est, inclusiv Rusia, va avea cea mai mare profitabilitate dintre toate regiunile sale. UniCredit, care are 4.000 de angajați în Rusia, a inițiat demersurile în vederea preluării băncii ruse Otkritie Bank, dar a abandonat proiectul pe fondul deteriorării situației din Ucraina.
La rândul său, Societe Generale a evidențiat, într-o prezentare din 2019, atracțiile Rusiei ca o piață în creștere rapidă pentru serviciile bancare de retail și digitale, unde veniturile crescuseră cu 9% pe an.
Banca austriacă Raiffeisen se bazează foarte mult pe Rusia. Aproximativ 11,6 miliarde de euro din împrumuturile sale (11% din total) sunt realizate acolo, la fel ca și peste 30% din profitul său înainte de impozitare, potrivit Bloomberg Intelligence. Acțiunile Raiffeisen, care a constituit deja provizioane în eventualitatea deteriorării creditelor rusești, s-au depreciat cu peste 13% în această săptămână.
Împrumuturile acordate de UniCredit și Societe Generale în Rusia reprezintă mai puțin de 2% din portofoliile lor, ceea ce limitează riscul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească cliențiiCea mai mare provocare pentru Banca Centrală Europeană este să se asigure că băncile aplică în mod corespunzător sancțiunile și gestionează orice turbulență mai amplă a pieței.
SocGen, care operează în Rusia prin unitatea sa Rosbank PJSC, are o experiență negativă la acest capitol. În 2018, a trebuit să plătească 1,3 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor americane privind sancțiunile împotriva Cubei, Iranului și Sudanului.
Nu este singura. De la sfârșitul anului 2009, 11 mari bănci europene au plătit peste 19,6 miliarde de dolari în amenzi și înțelegeri cu autoritățile americane pentru încălcări ale sancțiunilor și controale slabe ale spălării banilor, potrivit Bloomberg Intelligence.