Cotațiile petrolului au depășit pragul de 95 de dolari pe baril pentu prima dată din noiembrie anul trecut, extinzând un raliu ce amenință să reaprindă inflația, în timp ce analiștii și jucătorii din industrie și-au majorat pariurile privind revenirea prețurilor la 100 de dolari/baril.
În jurul prânzului, petrolul Brent se tranzacționa la 94,8 dolari/baril, în creștere cu 0,3% față de referința de luni, după ce anterior a atins un maxim intraday de 95,33 dolari/baril
Petrolul Brent a atins un maxim intraday de 95,33 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În jurul orei 13:00, petrolul Brent se tranzacționa la 94,84 dolari/baril, în creștere cu 0,4% față de referința de luni. Petrolul WTI avansa cu 0,7%, până la prețul de 91,27 dolari/baril.
Prețurile țițeiului au crescut puternic de la începutul lunii, după ce Arabia Saudită și Rusia și-au prelungit angajamentele voluntare de reducere a producției până la finele anului, privând piața de un volum combinat de 1,3 milioane de barili de țiței pe zi.
Îngrijorările legate de restrângerea ofertei au stârnit o avalanșă de predicții privind revenirea prețurilor la 100 de dolari/baril.
Directorul general al Chevron, Michael Wirth, a estimat luni, într-un interviu acordat Bloomberg TV, că petrolul va ajunge curând la 100 de dolari pe baril.
"Cu siguranță ne îndreptăm în această direcție. Oferta se restrânge, stocurile se reduc - aceste lucruri se întâmplă treptat și se vede cum se acumulează. Tendințele sugerează că suntem cu siguranță pe drum, ne apropiem”, a spus șeful Chevron.
Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ o treime de la jumătatea lunii iunie, în contextul în care Riadul și Moscova s-au aliat pentru a reduce exporturile, în încercarea de a micșora stocurile și de a determina o revenire a prețurilor.
Îmbunătățirea perspectivelor celor mai mari două mari economii ale lumii - SUA și China - a susținut, de asemenea, avansul. Scumpirea continuă a petrolului a fost una dintre caracteristicile remarcabile ale piețelor de mărfuri în al treilea trimestru.
"Riscurile unei creșteri pe termen scurt până la 100 de dolari ar putea crește odată cu impulsul actual, dar nu credem că ar fi sustenabilă", spune Charu Chanana, analist la Saxo Capital Markets. "O inflație mai mare ar putea însemna politici monetare mai stricte, iar OPEC+ nu poate controla partea de cerere."
Creșterea costurilor energiei pare să stimuleze presiunile inflaționiste, complicând sarcina cu care se confruntă principalii bancheri centrali. Va fi o săptămână importantă pentru deciziile de politică monetară, începând cu anunțul Rezervei Federale așteptat miercuri.