Bob van Dijk, directorul general al Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, și al companiei-mamă, grupul sud-african Naspers, a demisionat de la conducerea ambelor companii, rolul său fiind preluat interimar de directorul de investiții al Prosus, Ervin Tu.
Van Dijk a condus Naspers din 2014 și Prosus de la listarea sa la bursă, în 2019.
Potrivit unui comunicat al Prosus, Van Dijk a fost de acord să asiste companiile în perioada de tranziție și va rămâne în calitate de consultant al grupului până pe 30 septembrie 2024.
CITEȘTE ȘI Iulian Stanciu pierde 1% din eMAGVan Dijk a eliminat, recent, o structură complicată de acționarit, pe care o instituise în 2021.
Printr-un aranjament neobișnuit, Prosus, cu sediul la Amsterdam, deținea aproape jumătate din compania-mamă Naspers, cu sediul în Cape Town. Structura, care a fost introdusă în 2021 ca o încercare de a aborda efectul de distorsiune al participației mari deținută de companie la gigantul chinez de internet Tencent Holdings, a fost criticată de unii investitori ca fiind complexă și ineficientă, scrie Bloomberg.
În iunie, autoritățile de reglementare sud-africane au aprobat un plan de eliminare a structurii, iar acest proces este acum finalizat.
Tu, care s-a alăturat Naspers și Prosus de la SoftBank Group în urmă cu doi ani, este cunoscut ca un bun negociator. El a lucrat anterior și la Goldman Sachs Group, unde s-a axat pe fuziuni și achiziții.
"Acesta este un moment important de tranziție. Mă voi uita cu atenție la tot", a declarat Tu într-un interviu luni.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în RomâniaSchimbarea conducerii la Prosus și Naspers “ar putea semnala o fază mai practică de încheiere a tranzacțiilor, credem noi, înlocuind, poate, mișcările complexe -cum ar fi recentul deznodământ al participației încrucișate - cu vânzări de active și fuziuni mai eficiente și cu o strategie coerentă”, a comentat John Davies, analist pentru media și telecomunicații la Bloomberg Intelligence.
“Ervin Tu, directorul general interimar, are o experiență în domeniul fuziunilor și achizițiilor, deși direcția pe termen lung a companiilor va fi mai clară atunci când va fi confirmat un înlocuitor permanent - ceea ce sporește incertitudinea pe termen scurt”, potrivit lui Davies.
Acțiunile Prosus se depreciau cu 1% pe bursa de la Amsterdam în jurul prânzului, în timp ce titlurile Naspers consemnau un declin de 1,5% la Johannesburg.
Ervin Tu a declarat că Prosus își va continua programul de răscumpărare de acțiuni, finanțat prin vânzarea continuă a participației sale la Tencent. Compania deține aproximativ un sfert din gigantul chinez de comerț electronic.
"Vrem să compunem valoarea pe termen lung, nu doar să investim și să desfășurăm capital", a precizat acesta.
Prosus, listată la Amsterdam, este acționarul majoritar al eMAG, cu o participație de aproximativ 81,1%, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu.
Capitalul social al Dante International a fost majorat cu 75.789 lei, de la 1,418 milioane de lei la 1,494 milioane de lei, cu o diferență de 526,472 milioane de lei reprezentând prima de emisiune.
În urma operațiunii, Prosus, prin MIH B2C Holding BV, și-a sporit participația de la 80,08% la 81,09%, în timp ce cota lui Iulian Gabriel Stanciu, președinte executiv eMAG, a scăzut de la 19,92% la 18,91%.
Lista companiilor din portofoliul Prosus mai include, printre altele, OLX, Avito, mail.ru, letgo, Swiggy, iFood, Codecademy. DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.
Naspers deține un pachet de 73,2% din acțiunile Prosus.