Livrările de petrol din SUA către Europa au urcat, în aprilie, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 6 ani, în contextul în care cumpărătorii caută alternative la țițeiul rusesc.
Producătorii americani au exportat, luna trecută, aproximativ 50 de milioane de barili de țiței către cumpărătorii europeni, reprezentând aproape jumătate din cantitatea totală livrată de terminalele de pe coasta Golfului, principalul centru de export al SUA, scrie Bloomberg.
Este cea mai mare cantitate de țiței livrată către Europa de când Washingtonul a pus capăt interdicției de exporturi, în decembrie 2015.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitoriLivrările au inclus și trei transporturi cu petroliere de mari dimensiuni (VLCC), cele mai mari nave care deservesc industria. Un superpetrolier VLCC poate transporta până la 2 milioane de barili de țiței.
Cumpărătorii europeni evită petrolul rusesc și caută noi surse de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, punând presiune suplimentară pe oferta deja strânsă. În pofida dependenței continentului de aprovizionarea cu energie din Rusia, unele țări solicită un răspuns mai puternic la război, inclusiv o interdicție oficială asupra importurilor de petrol.
Între timp, livrările de țiței din Marea Nordului sunt așteptate să scadă în iunie la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, din cauza lucrărilor de întreținere programate la mai multe perimetre petroliere din zonă.