UE pregătește "inimaginabilul": interzicerea treptată a țițeiului rusesc până la sfârșitul anului

UE pregătește "inimaginabilul": interzicerea treptată a țițeiului rusesc până la sfârșitul anului
scris 30 apr 2022

Uniunea Europeană se pregătește să propună interzicerea în etape a importurilor de țiței din Rusia, prin impunerea de restricții graduale care să culmineze într-un embargo total până la finalul acestui an, precum și includerea mai multor bănci rusești și bieloruse, inclusiv a Sberbank, pe lista celor eliminate din sistemul SWIFT, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse la curent cu discuțiile purtate la nivelul autorităților europene de la Bruxelles.

O decizie asupra acestor noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru agresiunea militară asupra Ucrainei ar putea fi luată săptămâna viitoare, la întâlnirea ambasadorilor din statele membre UE. Sancțiunile trebuie formulate într-un document cu putere juridică, iar forma finală a acestora mai poate suferi modificări, dat fiind că este nevoie de consensul celor 27 de țări membre.

Urmărește-ne și pe Google News
Autoritățile ucrainene: O nouă groapă comună a fost descoperită în regiunea Kiev CITEȘTE ȘI Autoritățile ucrainene: O nouă groapă comună a fost descoperită în regiunea Kiev

Ungaria se opune unei astfel de măsuri, potrivit declarațiilor publice ale oficialilor de la Budapesta, însă Germania, care ezita și ea anterior, ar putea fi de acord, potrivit Bloomberg.

Impunerea unui embargo petrolier ar reprezenta o escaladare dramatică a sancțiunilor, UE fiind cel mai mare consumator de țiței și produse petroliere rusești. Două treimi din importurile de petrol ale Europei din 2019 au provenit din Rusia.

Ucraina susține că Rusia a lansat noi atacuri în est, dar fără succes CITEȘTE ȘI Ucraina susține că Rusia a lansat noi atacuri în est, dar fără succes

Alt opțiuni discutate la nivelul UE sunt impunerea de plafoane de preț și de tarife vamale penalizatoare pentru importurile de țiței din Rusia.

New York Times scria la jumătatea lunii că negocierile dintre statele membre UE privind un embargo petrolier asupra Rusiei, caracterizat drept "un pas inimaginabil până acum", nu vor fi demarate decât după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, programat pe 24 aprilie, pentru ca impactul măsurii asupra prețurilor la carburanți să nu o ajute pe candidata "populistă de dreapta" (potrivit exprimării publicației americane) Marine Le Pen și să-i afecteze șansele președintelui în exercițiu, Emmanuel Macron. Acesta a câștigat în cele din urmă alegerile.

viewscnt
Afla mai multe despre
embargo petrolier rusia
importuri titei rusia
interzicere importuri petrol rusia
sanctiuni rusia