O eventuală prăbușire a Credit Suisse ar echivala cu un nou "moment Lehman Brothers", potrivit economistului american Nouriel Roubini, care recomandă investitorilor în căutare de active sigure să își plaseze banii în obligațiuni pe termen scurt și metale prețioase.
Nouriel Roubini, profesor emerit de economie la Stern School of Business a Universității din New York, este economist-șef la Atlas Capital Team, fiind poreclit și “Dr. Doom” (Doctorul Apocalipsei) datorită predicțiilor sale în majoritate sumbre - VEZI AICI OPINIILE SALE TRANSMISE PROFIT.RO
Într-un interviu acordat Bloomberg Television, Roubini a spus că problema cu Credit Suisse, ale cărei acțiuni s-au prăbușit la noi minime istorice miercuri, este că ar putea fi prea mare pentru a da faliment, dar ar putea fi și prea mare pentru a fi salvată, citând capacitatea mai redusă a Elveției de a gestiona o salvare a băncii, comparativ cu SUA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii care caută siguranță ar trebui să se orienteze către obligațiuni pe termen scurt, TIPS (titluri de trezorerie protejate împotriva inflației – n.r.), aur și alte metale prețioase, a precizat Roubini.
Acțiunile Credit Suisse au coborât cu până la 31%, la 1,55 franci astăzi, înainte să recupereze din pierderi. Banca elvețiană consemna un declin de 17% în jurul orei 17:00.
Costul asigurării obligațiunilor băncii împotriva intrării în incapacitate de plată pe termen scurt a crescut puternic, cu peste 800 de puncte de bază, eclipsând nivelul atins de swap-urile CDS în timpul crizei financiare din 2008.
Credit Suisse și-a publicat marți, cu întârziere, raportul anual pentru 2022, anunțând că a identificat "deficiențe semnificative" în ceea ce privește controalele privind raportarea financiară și că nu reușit încă să oprească retragerile de fonduri din partea clienților.
CITEȘTE ȘI Gigantul german din industria chimică BASF, prezent și în România, desființează 2.600 de posturi. Acțiunile scadMiercuri, principalul acționar al Credit Suisse, Banca Națională Saudită, a exclus o nouă injecție de capital la banca elvețiană.
Vânzările în panică s-au extins la nivelul întregului sector bancar și au tras în jos indicii bursieri europeni, care au avut, marți, o încercare de revenire după scăderile de la finele săptămânii trecute precipitate de colapsul Silicon Valley Bank (SVB).
"Piețele sunt foarte sensibile la fluxul de știri negative după surpriza de a vedea o bancă americană dispărând de la o zi la alta", a comentat Francois Lavier, analist la Lazard Freres Gestion, citat de Bloomberg. "Într-un context în care sentimentul pieței este deja slăbit, nu este nevoie de prea multe pentru a-l slăbi și mai mult", a adăugat Lavier.