Germania intenționează să acorde prioritate trenurilor care transportă cărbune în față celor de pasageri, deoarece se confruntă cu o criză energetică care amenință economia, a scris ziarul Welt am Sonntag, preluat de Bloomberg.
Ministrul german al Economiei a exclus anterior o decizie de revenirea asupra măsurilor de tăiere a programului de energie nucleară sub presiunea lipsei gazului.
Germania rămâne fermă pe politica inaugurată acum 11 ani de a ieși din programul nuclear civil după explozia centralei japoneze de la Fukushima. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a afirmat că țara nu intenționează să prelungească durata de viață a celor 3 centrale nuclear-electrice încă în funcțiune pentru a suplini penuria de gaze naturale cu care se confruntă în contextul tăierii abrupte a conectărilor la gazul rusesc.
„Ar fi o decizie greșită având în vedfere cât de puțin am economisi”, a declarat oficialul, potrivit Reuters, menționând că o astfel de investiție ar acoperi abia 2% din deficitul de gaz. Declarația lui Habeck, membru al partidului verde, cu rădăcini în mișcarea anti-nucleară a anilor ’70-’80, vine în contextul înb care ministrul de finanțe, pro-business, Christian Lindner menționase ca o o soluție prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare, până la redeschiderea unor central pe cărbuni.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România - Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate bruscPe de altă parte, Habeck este deschis pentru extinderea perioasdei de funcționare a unei central nuclear-electrice din Bavaria, dacă testele de stress vor indica o stabilitate a rețelei de transport de energie pe timpul iernii.
Presiunea asupra sistemului energetic german este mărită și de faptul că țara trebuie să aprovizioneze cu electricitate suplimentară și Franța acolo unde aproape jumătate din reactoarele nucleare sunt oprite pentru problem de corodare și lucrări de mentenanță.