Pentru a sancționa și mai mult Rusia pentru războiul din Ucraina, Comisia Europeană a propus ca cele 27 de state membre ale UE să elimine importurile de țiței din Rusia, cu eventuale derogări pentru statele puternic dependente, printre care și Ungaria.
Provocările care au mai rămas de rezolvat de autoritățile de la Berlin includ obținerea de petrol dintr-o sursă alternativă pentru o importantă rafinărie din estul Germaniei, care se bazează pe țițeiul rusesc livrat prin conducta Drujba și care este operată de producătorul rus Rosneft PJSC.
Autoritățile germane au decis că poate fi utilizată o veche conductă petrolieră care face legătura între portul Rostock de la marea Baltică și rafinăria de la Schwedt, însă din cauza capacității sale reduse poate acoperi doar 60% din necesarul rafinăriei. În consecință, autoritățile lucrează acum la creșterea presiunii de pompare în această conductă și la modernizarea infrastructurii astfel încât mai mult petrol să ajungă la rafinăria de la Schwedt. Această rafinărie asigură aprovizionarea cu combustibil a aeroportului internațional din Berlin și a majorității benzinăriilor din capitala Germania și a landului Brandenburg.De asemenea, este analizată varianta ca necesarul de combustibil al aeroportului internațional din Berlin să vină de la o altă rafinărie, posibil din Bavaria.
Inițial, petrolul non-rusesc pentru rafinăria de la Schwedt ar urma să vină de la rezerva națională amplasată în apropiere de portul Wilhelmshaven, de unde va fi transportat prin canalul Kiel până la Rostock și de acolo prin vechiul oleoduct până la rafinăria de la Schwedt.Însă în condițiile în care grupul petrolier rus Rosneft nu este interesat să schimbe furnizorul de petrol pentru rafinăria de la Schwedt, Germania pregătește un act legislativ care va permite preluarea controlului la rafinărie de la compania rusă, începând chiar cu data de 1 iunie.
Comisia Europeană a propus un embargo pentru importurile de țiței brut rusesc în decurs de șase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate ar urma să înceteze la finele lui 2022. Însă premierul ungar Viktor Orban a sugerat că un embargo petrolier ar trebui să fie discutat la un summit al liderilor UE, următorul astfel de summit fiind programat pentru finele lunii mai.