Germania a ridicat nivelul de risc din planul său național de urgență privind gazele naturale la faza de "alarmă", ca urmare a reducerilor drastice ale livrărilor din Rusia, și a avertizat că acțiunile Kremlinului riscă să declanșeze un colaps pe piețele energetice europene, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare.
A doua etapă a planului de urgență pentru gaze naturale, denumită faza de alarmă, vizează monitorizarea mai strictă a pieței, iar mai multe centrale pe cărbune vor fi reactivate, a anunțat, joi, ministerul german al Economiei, citat de Bloomberg.
Guvernul de la Berlin a declarat că va amâna activarea unei clauze care ar permite companiilor energetice să transfere creșterile de costuri către gospodării și întreprinderi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Va fi un drum anevoios pe care va trebui să îl parcurgem ca țară. Chiar dacă nu o simțim încă, ne aflăm într-o criză a gazelor", a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Cea mai mare economie a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile și consumatorii casnici să rămână fără energie, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin scade treptat livrările. Blocajul a escaladat săptămâna trecută, după ce Gazprom a redus abrupt fluxurile prin gazoductul Nord Stream, la aproximativ 40%.
"Nu trebuie să ne păcălim singuri: reducerea livrărilor de gaze este un atac economic asupra noastră comis de către Putin”, a declarat Habeck.
Potrivit acestuia, în condițiile în care furnizorii de energie acumulează pierderi, fiind obligați să acopere volume la prețuri ridicate, există riscul unui efect de propagare pentru utilitățile locale și clienții acestora, inclusiv consumatori casnici și întreprinderi.
"Dacă aceste pierderi devin atât de mari încât nu mai pot fi acoperite, întreaga piață riscă să se prăbușească la un moment dat. Așadar, [vom vedea] un efect Lehman în sistemul energetic”, a mai precizat ministrul german.