Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est (CESEE) sunt mai afectate decât cele din Europa de Vest de îmbătrânirea și reducerea populației și, totodată, mai puțin pregătite să facă față acestor fenomene, ceea ce reprezintă un risc pentru procesul de convergență, consideră oficialii Fondul Monetar Internațional (FMI).
Potrivit Reuters, afirmațiile lui Zhang vizează mai ales statele ex-comuniste, unde mulți muncitori au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în Europa Occidentală.
"Reducerea ofertei de forță de muncă și scăderea productivității lucrătorilor în vârstă, împreună cu o presiune mai mare asupra finanțelor publice, ar putea costa țările aproximativ 1% din produsul intern brut pe an", a declarat Zhang.
Venitul pe cap de locuitor în regiune va ajunge, în 2050, la 60% din cel înregistrat în Europa de Vest, de la 52% în prezent, potrivit acestuia.
"Fără presiunile demografice actuale, regiunea ar fi putut atinge 74% din nivelul veniturilor din Europa de Vest în aceeași perioadă", susține oficialul FMI.
Ca răspuns la provocările demografice, statele ar trebui să majoreze vârsta de pensionare, să ofere stimulente pentru angajare și să importe forță de muncă, a adăugat Zhang, care recomandă de asemenea reforma sistemului de educație și creșterea gredului de penetrare a tehnologiei.