FMI avertizează - îmbătrânirea și migrația vor avea efecte majore. Forța de muncă se va reduce cu un sfert. Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est - mai afectate

FMI avertizează - îmbătrânirea și migrația vor avea efecte majore. Forța de muncă se va reduce cu un sfert. Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est - mai afectate
scris 16 iul 2019

Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est (CESEE) sunt mai afectate decât cele din Europa de Vest de îmbătrânirea și reducerea populației și, totodată, mai puțin pregătite să facă față acestor fenomene, ceea ce reprezintă un risc pentru procesul de convergență, consideră oficialii Fondul Monetar Internațional (FMI).

Studiile demografice indică de mult timp că economiile europene sunt amenințate de criză, în contextul în care forța de muncă scade și populația îmbătrânește. Însă cele circa 20 de state din CESEE ar putea fi afectate mai puternic de aceste fenomene.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Populația din regiune (exceptând Turcia) urmează să scadă cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii și migrației, iar forța de muncă ar putea scădea cu 25%, a declarat Tao Zhang, director adjunct al FMI, într-o conferință de la la Dubrovnik, citat de Bloomberg și Reuters.
 
“În această regiune, populația îmbătrânește înainte de a se îmbogăți suficient, ceea ce face situația mai rea decât în Europa de Vest. Provocările demografice ar putea încetini semnificativ creșterea economică. O ofertă de forță de muncă în scădere și productivitatea redusă a muncitorilor mai în vârstă, alături de presiunile mai mari asupra finanțelor publice, ar putea costa aceste țări circa 1% din PIB anual", a declarat Zhang.
EXCLUSIV Hiltonul din Centrul Vechi al Capitalei ajunge pe mâna șeicilor, pregătiți să plătească cel puțin 43 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hiltonul din Centrul Vechi al Capitalei ajunge pe mâna șeicilor, pregătiți să plătească cel puțin 43 milioane euro

Potrivit Reuters, afirmațiile lui Zhang vizează mai ales statele ex-comuniste, unde mulți muncitori au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în Europa Occidentală.

"Reducerea ofertei de forță de muncă și scăderea productivității lucrătorilor în vârstă, împreună cu o presiune mai mare asupra finanțelor publice, ar putea costa țările aproximativ 1% din produsul intern brut pe an", a declarat Zhang.

Venitul pe cap de locuitor în regiune va ajunge, în 2050, la  60% din cel înregistrat în Europa de Vest, de la 52% în prezent, potrivit acestuia.

"Fără presiunile demografice actuale, regiunea ar fi putut atinge 74% din nivelul veniturilor din Europa de Vest în aceeași perioadă", susține oficialul FMI.

Ca răspuns la provocările demografice, statele ar trebui să majoreze vârsta de pensionare, să ofere stimulente pentru angajare și să importe forță de muncă, a adăugat Zhang, care recomandă de asemenea reforma sistemului de educație și creșterea gredului de penetrare a tehnologiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
zhang
fmi
imbatranire
scadere forta de munca
declin demografic