Pentru ca zona euro să își poată relansa creșterea economică printr-un boom al consumului este nevoie ca o întreagă generație de cetățeni, care în mod normal pun bani deoparte, să înceapă să își cheltuiască economiile, transmite Bloomberg.
Explicația are legătură cu faptul că masa de economii acumulată de gospodăriile înstărite, blocate în casă fără a putea merge la restaurant sau în vacanță în perioada crizei coronavirusului, este concentrată în rândul seniorilor europeni, care sunt mai puțini dispuși să deschidă portofolele, comparativ cu generațiile mai tinere, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele de bani care ar putea fi deblocate sunt foarte mari. Analiștii de la banca britanică Barclays Plc estimează că sumele economisite se ridică la 600 miliarde de euro, însă aceeași bancă se numără printre instituțiile preocupate de faptul că avuția este concentrată în rândul unor cetățeni care sunt renumiți pentru atitudinea conservatoare când vine vorba de banii lor.
"Ar trebui să avem o eliberare graduală a economisirilor. Probabil mai puțin pronunțată decât se așteaptă mulți, pentru că o mare parte din aceste economisiri sunt într-un sector unde gospodăriile sunt mai înstărite și mai puțin înclinate să consume", a declarat Davide Oneglia, economist la TS Lombard.
Analiștii de la Deutsche Bank AG estimează că această cerere de consum stimulată ar putea adăuga aproximativ un punct procentual la creșterea economică din 2021 a zonei euro, un procentaj important pentru o economie care, potrivit Fondului Monetar Internațional, ar urma să urce cu 4,4%. La rândul său, economistul UBS Group AG, Dean Turner, se așteaptă ca economisirile să constituie o "proporție substanțială" pentru relansarea post-pandemiei, în condițiile în care cheltuielile de consum ar urma să urce cu 2,9% în acest an.
Un astfel de impuls ar fi critic pentru alimentarea boom-ului din zona euro, în condițiile în care regiunea are nevoie de motoare suplimentare de creștere, deoarece revenirea sa, afectată de ritmul lent al vaccinărilor, este în urma celei a SUA și Chinei.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Carantinele prelungite din Germania au determinat joi principalele institute de cercetare economică să își reducă estimările de creștere pentru 2021 cu un punct procentual, până la 3,7%.
Cantitatea mare de bani puși deoparte, și care așteaptă să fie folosiți, oferă oficialilor din zona euro un motiv de gândire cu privire la posibilitatea unei frenezii a cheltuielilor. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estimează că economiile suplimentare din Germania au crescut cu 110 miliarde euro anul trecut, în timp ce Banca Centrală a Franței estimează că gospodăriile franceze au cumulat economii de până la 120 de miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer"Factorul crucial pentru transformarea acestor economisiri în cheltuieli și sprijin direct pentru activitatea economică este încrederea", a declarat săptămâna trecută guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau.