Datoria publică a Italiei este estimată să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii peste 100 de ani în 2021, potrivit proiecțiilor oficiale actualizate.
Cabinetul premierului Mario Draghi a aprobat, joi, noile proiecții, ce vor fi folosite ca bază preliminară pentru proiectul de buget pe 2022.
Potrivit acestora, deficitul bugetar este estimat să se adâncească la 11,8% din PIB în acest an, față de un deficit de 8,8% din PIB preconizat anterior, în contextul creșterii cheltuielilor pentru combaterea efectelor pandemiei, scriu Bloomberg și Reuters.
CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceriItalia a fost afectată puternic de pandemia de coronavirus, care a făcut peste 115.000 de victime și a dus la impunerea de restricții stricte, ce au sugrumat sectoare-cheie, precum turismul. Guvernul lui Draghi a fost de acord să se împrumute cu încă 40 miliarde de euro pentru susținerea de noi măsuri de stimulare în acest an, sumă care duce cheltuielile totale pentru contracarerea efectelor pandemiei la peste 170 miliarde de euro.
Datoria publică, a doua cea mai mare a unei țări din zona euro după cea a Greciei, este estimată să urce la 159,8% din PIB, depășind recordul de 159,5% din PIB înregistrat în 1920.
Anul trecut, datoria Italiei s-a ridicat la 155,6% din PIB.
Conform noilor prognoze, economia Italiei va crește cu 4,5% în acest an, mai lent comparativ cu un avans de 6% estimat anterior.