Criza semiconductorilor - Europa analizează construcția unei fabrici

Criza semiconductorilor - Europa analizează construcția unei fabrici
scris 11 feb 2021

Uniunea Europeană analizează posibilitatea construcției unei facilități avansate de producție a semiconductorilor în Europa, în încercarea de a-și reduce dependența față de SUA și Asia, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui proiect, UE analizează modalitățile prin care să poată produce semiconductori utilizând tehnologia de 10 nanometri și, eventual, să ajungă și la cipuri de 2 nanometeri. Obiectivul proiectului este reducerea dependenței față de țări precum Taiwan pentru cipuri care sunt folosite de o serie de industrii incluzând sistemele de telefonie mobilă 5G, automobile conectate, computere ultraperformante și multe altele, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Noi tentative de fraudare a clienților serviciului OLX CITEȘTE ȘI FOTO Noi tentative de fraudare a clienților serviciului OLX

Aceste planuri vin într-un moment în care majoritatea constructorilor auto se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu semiconductori. Principalii constructori auto europeni, inclusiv Volkswagen, Daimler și Renault, au fost nevoiți să își reducă producția de automobile până la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu cipuri. Chiar dacă este o problemă de scurtă durată, această criză a scos în evidență dependența Europei de o tehnologie cheie care este importată.

Încercările Europei de a-și majora producția de semiconductori, conduse în parte de comisarul european pentru Industrie, Thierry Breton, ar putea implica modernizarea unei facilități existente sau construcția unei facilități complet noi, au precizat sursele, care au adăugat că până acum nu a fost luată o decizie finală.

Odată un hub pentru producția de semiconductori, în ultimii 20 de ani Europa și-a redus operațiunile de producție iar firmele care se ocupă cu designul de cipuri, precum NXP Semiconductors NV și Infineon Technologies AG, preferă să transfere activitățile de producție unor giganți asiatici precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Uniunea Europeană și-a prezentat anul trecut un obiectiv referitor la producția a cel puțin o cincime dintre cipurile și microprocesoarele mondiale, după valoare, fără a oferi detalii cu privire la modul cum va fi atins acest obiectiv. "Fără capacități europene autonome de producție microelectronică, nu va exista o suveranitate digitală europeană", a spus atunci Thierry Breton, adăugând că în prezent Europa este responsabilă pentru mai puțin de 10% din producția mondială de procesoare și alte componente microelectronice.

Pentru a atinge aceste obiective, Executivul comunitar a anunțat că va lansa o alianță europeană cu privire la componente microelectronice, care cel mai probabil va include mari producători europeni de cipuri și posibil constructori de automobile și companii de telecomunicații. Alianța ar urma să fie dezvăluită în mod oficial la finele primului trimestru al acestui an.

Unul dintre cele mai importante obstacole care stau în calea planurilor UE în domeniul semiconductorilor este finanțarea. La o conferință care a avut loc săptămâna trecută, ministrul francez al Finanțelor, Bruno LeMaire, a declarat că proiectele industriale ale Europei, inclusiv cele referitoare la semiconductori, sunt toate cu un consum intensiv de capital. "Unul dintre punctele slabe este accesul la capital de risc în Europa și implementarea pieței de capital din Europa", a spus Bruno LeMaire.

Referitor la acest aspect, comisarul Thierry Breton a spus anul trecut că alianța în domeniul cipurilor va fi înzestrată cu investiții publice și private de până la 30 de miliarde de euro, adică puțin mai mult decât cheltuielile de capital ale TSMC preconizate pentru acest an. Aproximativ 19 state membre au anunțat că sprijină planurile Comisiei și au convenit să pună la punct un instrument de investiții cofinanțat de țările și companiile participante.

viewscnt
Afla mai multe despre
semiconductori
europa