China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente
scris 7 sep 2023

Publicul chinez își exprimă îngrijorarea cu privire la o potențială modificare legislativă care ar permite aplicarea de amenzi și chiar pedepse cu închisoarea pentru persoanele care jignesc sensibilitatea guvernului prin purtarea de haine nepotrivite, scrie Bloomberg.

Comitetul permanent al legislativului național a publicat recent un proiect de revizuire a legii pe care o are în vedere, care ar interzice o serie de comportamente, inclusiv vestimentația sau discursul „dăunător pentru spiritul poporului chinez și care rănește sentimentele poporului chinez”, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Vara 2023, cea mai caldă înregistrată vreodată. Șeful ONU: Colapsul climatic a început CITEȘTE ȘI Vara 2023, cea mai caldă înregistrată vreodată. Șeful ONU: Colapsul climatic a început
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legiuitorii nu au precizat exact ce anume ar putea face ca oamenii să fie trimiși într-un centru de detenție pentru o perioadă de până la 15 zile sau să fie amendați cu până la 5.000 de yuani (680 de dolari). Aceștia au enumerat legea printre prioritățile lor pentru acest an.

Proiectul de lege evidențiază modul în care liderul chinez Xi Jinping a luat măsuri drastice împotriva libertăților civile în această națiune de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori în deceniul în care s-a aflat la putere, inclusiv prin intensificarea cenzurii pe internet. Anul trecut, poliția din Suzhou, un oraș de lângă Shanghai, a reținut o femeie pentru că purta un kimono în public.

China are o dușmănie de lungă durată cu Japonia din cauza acțiunilor acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o dispută care a fost recent exacerbată de decizia Tokyo de a elibera în ocean apele reziduale tratate de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima.

De asemenea, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva persoanelor care purtau tricouri cu curcubeu la concerte și au distribuit steaguri într-un campus universitar pe care era inscripționat simbolul pro-LGBTQ. Episodul steagurilor a avut loc la prestigioasa universitate Tsinghua, care a dat două mustrări oficiale studenților.

Multe persoane de pe rețelele de socializare chinezești și-au exprimat îngrijorarea că modificările propuse la lege ar putea merge prea departe. Un utilizator al site-ului de socializare Weibo, care are pseudonimul Nalan lang yueyueyue, a întrebat cum vor ști autoritățile când vor fi rănite sentimentele națiunii.

Fost președinte al clubului de fotbal Dinamo București, pus sub acuzare pentru fraudă CITEȘTE ȘI Fost președinte al clubului de fotbal Dinamo București, pus sub acuzare pentru fraudă

„Nu ar trebui ca spiritul națiunii chineze să fie puternic și rezistent?”, a întrebat persoana respectivă. „De ce poate fi ușor afectat de un costum?”.

Du Zhaoyong, care se identifică ca avocat pe Weibo, a declarat într-o postare care a primit 8.800 de aprecieri că legea „va aduce cu siguranță o incertitudine uriașă și va deschide larg ușa comodității pentru pedepse arbitrare și neautorizate”. Postarea a dispărut ulterior de pe Weibo.

viewscnt
Afla mai multe despre
haine
china
lege