China a fost principalul beneficiar de investiții străine directe în 2020

China a fost principalul beneficiar de investiții străine directe în 2020
scris 25 ian 2021

China a devansat SUA devenind cel mai mare beneficiar de investiții străine directe în 2020, un an în care pe plan global investițiile străine directe (FDI) au scăzut cu 42% ca rezultat al pandemiei de coronavirus, arată un raport publicat duminică de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), transmite Bloomberg.

La nivel global, investițiile străine directe (FDI) au scăzut până la 859 de miliarde de dolari în 2020, de la 1.500 de miliarde de dolari în 2019, arată raportul UNCTAD Investment Trends Monitor. "Investițiile străine directe au terminat anul 2020 cu 30% sub nivelul înregistrat după criza financiară globală 2009", a subliniat UNCTAD.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă la nivel global investițiile străine directe s-au prăbușit, în cazul Chinei au crescut cu 4% până la 163 de miliarde de dolari în 2020, de la 140 de miliarde de dolari în 2019. Comparativ, în SUA investițiile străine directe au scăzut cu 49% până la 134 de miliarde de dolari, de la 251 de miliarde de dolari în 2019, scrie Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Teatrele, cinematografele, restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri - redeschise de astăzi în București la 30% din capacitate CITEȘTE ȘI Teatrele, cinematografele, restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri - redeschise de astăzi în București la 30% din capacitate

Economia chineză s-a relansat în trimestru patru, când a înregistrat o creștere peste așteptări, astfel că pe ansamblul anului trecut Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 2,3%. Potrivit acestor cifre, China este singura mare economie care a evitat o contracție anul trecut.

La nivel regional, investițiile străine directe în America de Nord au scăzut cu 46% până la 166 de miliarde de dolari. Europa a înregistrat performanțe mai slabe, investițiile străine directe înregistrând o scădere de două treimi până la minus patru miliarde de dolari. Investițiile străine directe au scăzut cu 37% în America Latină și Caraibe și cu 18% în Africa.

Pentru acest an, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) se așteaptă ca invesțiile străine directe să rămână slabe, din cauza incertitudinii cu privire la evoluția pandemiei de Covid-19.

"Efectele pandemiei asupra investițiilor vor persista. Este posibil ca investitorii să rămână prudenți în angajarea de capital pentru noi active productive peste hotare", susține directorul diviziei de investiții de la UNCTAD, James Zhan.

FDI, care includ fuziunile și achizițiile transfrontaliere precum împrumuturile și investițiile în interiorul unei companii, sunt un indicator al globalizării și un posibil semnal al creșterii viitoare a lanțurilor de aprovizionare la nivelul companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
investii