China a demarat lucrările la un proiect de producție de energie din surse regenerabile cu o valoare de 80 de miliarde de yuani (11 miliarde de dolari) în regiunea deșertică Mongolia Interioară, amplasată la granița cu Mongolia și Federația Rusă, acest proiect fiind parte a unui program ambițios destinat atingerii obiectivelor climatice, transmite Bloomberg.
Proiectul amplasat în deșertul Kubuqi prevede construcția unor uriașe parcuri fotovoltaice și eoliene iar la finalizare va avea o capacitate instalată de 16 Gigawați, a informat China Three Gorges Group, unul din cei doi dezvoltatori. După ce va fi finalizat, acest proiect va putea furniza 40 de miliarde de kilowați-oră de electricitate către regiunea Beijing-Tianjin-Hebei în fiecare an, scrie Agerpres.
Dezvoltatorii susțin că această facilitate va deveni cel mai mare proiect mondial de producție de energie regenerabilă într-o regiune deșertică. Proiectul va include 8 Gigawați de energie fotovoltaică, 4 Gigawați de energie eoliană și 4 Gigawați de energie electrică produsă în termocentrale de ultimă generație, care vor fi pornite în perioadele în care cererea de energie atinge valori maxime.
Acest proiect, pentru care nu a fost dezvăluit calendarul de finalizare, face parte din planul Chinei de a construi noi capacități de energie regenerabilă de 450 de Gigawați. Obiectivul Beijingului este ca în 2030 China să aibă capacități regenerabile de 1.200 de Gigawați.