Cererea de credite de consum în zona euro a crescut pentru prima dată din 2022

Cererea de credite de consum în zona euro a crescut pentru prima dată din 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2024

Băncile din zona euro au raportat prima creștere din 2022 a cererii pentru credite de consum și împrumuturi ipotecare, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Bloomberg și Reuters.

De asemenea, datele BCE arată că a continuat să scadă cererea de credite din partea companiilor din zona euro în trimestrul doi din 2024, deși există divergențe considerabile în regiune. În timp ce a crescut cererea de credite din partea companiilor în Germania și Spania, a continuat să scadă în Franța și Italia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu, atac dur la ministrul Energiei: Mintea ta n-a putut gândi? Cel mai rău în administrație mi-e frică de hărnicia prostului CITEȘTE ȘI Ciolacu, atac dur la ministrul Energiei: Mintea ta n-a putut gândi? Cel mai rău în administrație mi-e frică de hărnicia prostului
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Dobânzile ridicate și investițiile fixe mai scăzute au continuat să exercite presiuni asupra cererii de credite din partea companiilor. În același timp, îmbunătățirea perspectivelor pe piața locuințelor și a încrederii consumatorilor sprijină cererea din partea gospodăriilor", precizează BCE.

Datele privind creditarea sunt extrem de importante pentru oficialii BCE care vor să știe cât de repede pot reduce din nou dobânzile. Analiștii se așteaptă ca la reuniunea din această săptămână BCE să nu modifice politica monetară, dar să reducă din nou dobânzile în septembrie.

Băncile se așteaptă ca cererea netă de împrumuturi să crească la toate categoriile, în trimestrul trei din 2024. În plus, standardele de creditare "nu s-au modificat foarte mult". În timp ce ele au devenit ușor mai stricte pentru companii, s-au atenuat pentru gospodării, a indicat BCE. Instituția a adăugat: "Toleranța la risc a băncilor reprezintă motorul principal al înăspririi standardelor de creditare pentru firme. Concurența a contribuit la o atenuare a standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare".

De asemenea, băncile se așteaptă în trimestrul trei din 2024 la o înăsprire moderată a standardelor de creditare pentru firme și la menținerea celor pentru gospodării. 

viewscnt
Afla mai multe despre
credite de consum
zona euro
bce