Administrația Biden nu va sancționa țițeiul rusesc pentru că acest lucru ar dăuna consumatorilor americani și nu lui Vladimir Putin, a declarat vineri un oficial al Departamentului de Stat al SUA.
"Sancțiunile nu vor viza fluxurile de petrol pe măsură ce vom merge mai departe", a declarat Amos Hochstein, consilier principal pe probleme de securitate energetică al Departamentului de Stat, într-un interviu acordat Bloomberg Television.
Comentariile sunt în linie cu abordarea de până acum a președintelui Joe Biden privind sancțiunile economice împotriva Rusiei după invazia din Ucraina, acestea având ca scop declarat maximizarea piederilor pentru președintele rus, minimizând în același timp repercusiunile pentru consumatorii americani și europeni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Dacă țintim sectorul petrolului și gazelor pentru (a-l lovi pe – n.r.) Putin, atunci prețurile ar crește. Poate că ar vinde doar jumătate din produsul său, dar la un preț dublu. Asta înseamnă că el nu ar suferi consecințele, în timp ce Statele Unite și aliații noștri ar suferi consecințele", a precizat Hochstein.
Prețurile petrolului s-au relaxat deja ca răspuns, a arătat oficialul american, care a adăugat că administrația Biden “poate vedea” o scădere în continuare a prețurilor.
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoareCotațiile petrolului au depășit, joi, 100 dolari pe baril pentru prima dată din 2014, iar mai multe licitații pentru țițeiul Urals au rămas fără răspuns în Europa, pe fondul temerilor că atacul Rusiei asupra Ucrainei va atrage sancțiuni dure din partea statelor occidentale.
Prețurile au revenit sub pragul de 100 de dolari după ce președintele SUA a anunțat un pachet de sancțiuni ce nu vizează sectorul energetic.
Petrolul Brent era cotat la 93,73 dolari/baril în jurul orei 19:00 (ora României) vineri, cu 1,77% sub referința de joi. Petrolul WTI consemna un declin apropiat, la 91,15 dolari/baril.