Boeing a obținut 21,1 miliarde de dolari într-o vânzare extinsă de acțiuni, una din cele mai mari realizată vreodată de o companie publică, în situația în care producătorul american de avioane vrea să își consolideze finanțele, pentru a evita potențiala retrogradare la „junk” (nerecomandat pentru investiții), transmite Bloomberg.
Boeing vândut 112,5 de milioane de acțiuni ordinare, la un preț de 143 dolari fiecare, un discount de aproximativ 7,7% față de prețul de 155,01 dolari pe acțiune înregistrat vineri seară de titlurile Boeing. De asemenea, compania a vândut certificate de acțiuni în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Marți, acțiunile Boeing înregistrau un declin de 1% la Bursa de la New York, iar anul acesta au scăzut cu aproximativ 42%, a doua cea mai slabă performanță din indicele Dow Jones Industrial Average.
CITEȘTE ȘI Economia zonei euro dă semne de redresareBoeing avea nevoie de o infuzie de capital pentru a-și menține ratingul „investment-grade” (recomandat pentru investiții) și a finanța majorarea producției de avioane, într-un context în care firma este afectată de o grevă care durează de mai mult de o lună, precum și de problemele cu siguranța aeronavelor sale.
Separat de majorarea de capital, Boeing a anunțat un acord pentru o nouă linie de credit de 10 miliarde de dolari, „pentru a avea rapid acces la lichidități într-un mediu dificil”.
Majorarea de capital va consolida finanțele Boeing, afectate de o grevă a unui număr de peste 33.000 de angajați, care paralizează din 13 septembrie două dintre principalele sale uzine. Aceasta în condițiile în care producătorul de avioane era vizat deja de un plafon impus de autoritatea de reglementare cu privire la producția de avioane MX, după ce în luna ianuarie a acestui an un Boeing 737 MAX 9 a fost nevoit să aterizeze de urgență după ce o parte a fuzelajului pe care se afla un hublou s-a desprins după decolare.
Combinația dintre grevă și problemele de producție au făcut ca Boeing să înregistreze pierderi de șase miliarde de dolari în trimestrul al treilea, cele mai mari pierderi din ultimii patru ani.