Banca Națională a României (BNR) argumentează decizia de a majora rata dobânzii cheie sub așteptările din piață prin faptul că acordă mai multă atenție încetinirii creșterii economice decât măsurilor luate de alte bănci centrale din regiune.
"Bineînțeles că ne uităm la ce fac celelalte bănci centrale, nu putem fi decuplați de regiune și suntem și noi într-un proces de înăsprire a politicii monetare, dar urmăm o strategie proprie, adaptată la particularitățile economiei românești. Creștem dobânda cheie în ritmul nostru", a declarat, pentru Bloomberg, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
CITEȘTE ȘI Acțiunile europene, în revenire puternică după cea mai mare scădere din ultimele 6 săptămâni
Ieri, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, mutând pentru a doua ședință la rând sub așteptările analiștilor, în contextul inflației cu mult peste țintă.
Decizia a fost anticipată de 5 din 11 economiști intervievați de Bloomberg. Ceilalți 6 se așteptau la o majorare de 0,5 puncte procentuale.
Profit.ro a relatat că BNR menține cea mai redusă dobândă cheie din regiune, după ce Banca centrală a Poloniei a urcat recent rata de referință la 2,25% pe an. În Ungaria, dobânda cheie este de 2,4%, iar în Cehia, de 3,75%.
Rata inflației a fost de 7,8% în noiembrie, de mai bine de două ori peste intervalul maxim al țintei de 1,5-3,5%.
BNR analizează modul în care astfel de măsuri vor afecta creșterea economică, încetinită de pandemie, criza energetică globale și urmările unei crize politice prelungite, a mai declarat Suciu.
Urmărește-ne și pe Google News