Analiza Bloomberg despre alegerile din România vizează în primul rând „problemele financiare iminente ale țării”. „Singurul lucru sigur este că, indiferent de cine va câștiga alegerile, România va trebui să se confrunte cu gaura fiscală”, scriu jurnaliștii publicației economice.
Oricine va prelua puterea la București se va confrunta cu provocarea de a repara finanțele României, după ce pandemia, inflația galopantă, războiul din Ucraina și cheltuielile guvernamentale au pus țara într-o situație dificilă, scrie Bloomberg în analiza dedicată momentului electoral din țara noastră, scrie Hotnews.ro.
Jurnaliștii notează că mai toți candidații la președinție au spus că vor lua măsuri pentru a stopa agravarea problemei fiscale și că majoritatea au promis că vor face presiuni pentru reducerea cheltuielilor în cazul în care vor fi aleși.
Pentru unii oameni de afaceri, îngrijorarea este că această reducere de cheltuieli va pune în pericol creșterea economică deja fragilă, scrie Bloomberg.
Un deficit bugetar în creștere
Campania electorală, scrie Bloomberg, a divizat coaliția de guvernare și a polarizat cetățenii în beneficiul unui partid ultranaționalist – AUR.
Scrutinul vine după un calm relativ în politica românească, ca urmare a unui acord încheiat în urmă cu trei ani de Partidul Liberal și Partidul Social Democrat, pentru formarea unei coaliții.
Pactul a tras o linie după un deceniu marcat de turbulențe politice și proteste în masă. De asemenea, a anunțat ceea ce oficialii au numit o „epocă de aur” a dezvoltării economice, care a venit cu un cost însă, notează publicația economică.
În prezent, este de așteptat ca deficitul bugetar să crească la peste 7% din produsul intern brut, față de pragul de 3% stabilit pentru membrii UE.
CITEȘTE ȘI SOCAR vrea să-și vândă participațiile deținute la firmele Bursagaz și Kayserigaz din Turcia Singurul lucru sigur
În vreme ce îi trece în revistă pe principalii protagoniști ai sondajelor, notând că Marcel Ciolacu este favorit, iar George Simion pe locul doi, Bloomberg revine la tema economică.
Singurul lucru sigur, scrie publicația, este că, indiferent de cine va câștiga alegerile, România va trebui să se confrunte cu gaura sa fiscală.
„Dacă nu putem forma o coaliție de dreapta, există opțiunea de a conveni asupra unui guvern condus de specialiști pentru a ajuta la guvernarea țării anul viitor, care va fi unul foarte dificil”, a declarat Elena Lasconi într-un interviu.
„Toată lumea se așteaptă la creșteri de taxe”, a spus ea, citată de Bloomberg.
Datoria publică va bate record după record
Se așteaptă ca datoria publică a României să bată record după record în următorii ani, forțând țara să continue să se împrumute masiv atât de pe piața locală, cât și de pe cea internațională. Acest lucru se traduce deja prin cele mai ridicate costuri de împrumut în regiune, punând presiune pe ratingul de credit al țării, scrie Bloomberg.
Disputele politice cu privire la modul de creștere a veniturilor se concentrează pe îmbunătățirea colectării impozitelor și pe simplificarea sistemului de impozitare. Rata forfetară actuală are multiple scutiri, iar România se află în urma restului UE în ceea ce privește ponderea veniturilor bugetare provenite din impozitare.
„România își va respecta angajamentele privind finanțele țării”, a declarat Ciolacu prin e-mail.
„Există măsuri care pot fi luate pentru a îmbunătăți veniturile, fără a crește taxele, printr-o mai bună colectare, digitalizare și un stat mai eficient”, a spus el, citat de Bloomberg.
În acest timp, oamenii de afaceri citați de Bloomberg spun că se tem că politica fiscală de austeritate care va fi adoptată va afecta creșterea economică și va descuraja investițiile.
CITEȘTE ȘI Autonom își continuă planurile de dezvoltare printr-o nouă emisiune de obligațiuni Vremurile s-au schimbat
În răspunsurile sale, Ciolacu a spus că cheltuielile care au aruncat în aer bugetul erau necesare pentru relansarea economiei țării, notează Bloomberg. România a avut cea mai rapidă convergență către standardele de viață vest-europene și a depășit membri UE precum Grecia și Ungaria în ceea ce privește puterea de cumpărare.
Dar vremurile s-au schimbat, notează Bloomberg. Economia de 350 de miliarde de dolari a evitat cu greu recesiunea în ultimele două trimestre, în timp ce guvernul a cerut Comisiei Europene să îi acorde șapte ani pentru a respecta limita de deficit bugetar de 3%, pentru a evita deteriorarea în continuare.
De asemenea, țara continuă să aibă cele mai sărace regiuni din UE și cea mai mare parte a populației expuse riscului de sărăcie.
Creșterile rapide ale salariului minim, promovate de toate guvernele în ultimul deceniu, au avut doar un impact limitat. Companiile au fost afectate de creșterea costurilor cu forța de muncă și de diminuarea rezervei de lucrători calificați, mai scrie Bloomberg.
Confruntați cu starea finanțelor publice și cu peisajul politic fragmentat, alegătorii vor fi cu un ochi pe propriile buzunare și cu celălalt pe stabilitatea pe termen lung a țării, concluzionează publicația economică.