Nouă lovitură dată exportului de gaze rusești: Administrația SUA a sancționat Gazprombank, prin care clienții europeni efectuau plățile, dar și conducerea Băncii Centrale a Rusiei

Nouă lovitură dată exportului de gaze rusești: Administrația SUA a sancționat Gazprombank, prin care clienții europeni efectuau plățile, dar și conducerea Băncii Centrale a Rusiei
scris 22 nov 2024

Exportul de gaze rusești în Europa, dar nu numai, a primit joi o nouă lovitură din partea administrației americane, care a decis sancționarea Gazprombank, brațul financiar al gigantului rus Gazprom și instituția care gestionează plățile “în ruble” ale clienților străini.

A treia bancă ca mărime a Rusiei, Gazprombank, și cele șase filiale ale sale din străinătate au intrat începând de joi pe lista companiilor ruse sancționate de autoritățile americane, într-o mișcare menită să reducă capacitatea Rusiei de a se ocoli sancțiunile impuse de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE România va reîncepe să producă uraniu CITEȘTE ȘI DECIZIE România va reîncepe să producă uraniu

Potrivit secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, citată de AP, sancțiunile care vizează cea mai mare bancă rusă rămasă nesancționată până în prezent vor diminua și mai mult eforturile militare ale Rusiei și „vor îngreuna tentativele Kremlinului de a se sustrage sancțiunilor SUA și să își finanțeze și să-și echipeze armata”.

Pe lângă Gazprombank, au mai fost sancționate alte aproximativ 50 de bănci rusești conectate la nivel internațional, 40 de instituții financiare și 15 oficiali ruși care activează în domeniul financiar, printre care și toți membrii consiliului de conducere al Băncii Centrale din Rusia.

Sancțiunile survin deciziei din acest weekend a președintele în exercițiu Joe Biden de a autoriza Ucraina să folosească rachete furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei.

În plus, miercuri, Pentagonul a anunțat că va trimite Ucrainei armament de cel puțin 275 de milioane de dolari, inclusiv un număr nedezvăluit de mine antipersonal, administrația Biden părând a vrea să facă tot ce posibilul pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva Rusiei înainte preluării mandatului de președinte de către Joe Biden.

Printre altele, noile măsuri elimină accesul la orice proprietate sau active financiare deținute în SUA persoanelor și firmelor sancționate și interzic firmelor și cetățenilor americani să facă afaceri cu acestea.

SUA urmează, în acest sens, exemplul Canadei și Marii Britanii care deja au sancționat Gazprombank.

Potrivit Trezoreriei americane, Gazprombank este un mijloc pentru Rusia de a-și finanța armata pentru a-și continua efortul de război împotriva Ucrainei, folosind banca pentru a plăti soldații și a compensa familiile soldaților ruși uciși în lupte.

Trenul nou Coradia Stream a reintrat în circulație și plecat din București Nord către Brașov conform graficului CITEȘTE ȘI Trenul nou Coradia Stream a reintrat în circulație și plecat din București Nord către Brașov conform graficului

Gazprombank a jucat un rol decisiv în continuarea pe timpul conflictului a livrărilor de gaze naturale rusești către Europa, gestionând plățile de la clienții străini.

Rundele anterioare de sancțiuni au evitat sancționarea companiilor prin intermediul cărora gazul rusesc era livrat în Europa, deoarece economia UE era dependentă de acesta, însă în prezent ponderea acestuia a scăzut la aproximativ 18% din importurile UE.

În plus, Ucraina a anunța că nu va mai semna contractul de tranzit al gazului rusesc de la 1 ianuarie, ceea ce ar reprezenta 4% din importurile de gaze ale Europei.

Gazprom a întrerupt recent livrările către grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom.

Cu toate acestea, grupul austriac și-a liniștit clienții, precizând că „poate livra toate volumele contractate de gaz în cazul unei posibile întreruperi a aprovizionării de către Gazprom Export”.

UE și-a stabilit până în 2027 să elimine toate importurile de gaze rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
sanctiuni
rusia
gazprombank
export gaze ue