Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, Mugur Isărescu, este pregătit să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, parlamentarii urmând să voteze până la finalul lunii viitoare prelungirea acestuia, transmite Bloomberg.
Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la mai puțin de un an de la colapsul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și și-a exercitat mandatul peste trei decenii, exceptând perioada de un an în care a fost premier, între 1999 și 2000.
Isărescu, în vârstă de 74 de ani, beneficiază de sprijinul celor mai mari partide prezente în Parlament pentru a rămâne în funcție încă un mandat. Votul privind cei nouă membri ai comitetului care stabilește dobânzile va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Luna aceasta, Isărescu a fost aproape de a-și confirma candidatura pentru al optulea mandat, deși a spus că va accepta dacă are sprijinul Parlamentului. Guvernatorul se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană. El a moderat așteptările privind rapida reducere a dobânzilor, cerând Guvernului să țină sub control deficitul bugetar, estimat la 5% din PIB anul acesta, arată Agerpres.
În 13 mai, BNR a menținut neașteptat dobânda la 7%, sfidând așteptările majorității economiștilor care se așteptau la o reducere de 25 puncte de bază.
Ca parte a votului Parlamentului privind comitetul care stabilește dobânzile, viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, va prelua probabil rolul de prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României de la Florin Georgescu, care va rămâne în board, conform surselor. Ionuț Dumitru, fostul economist șef al Raiffeisen Bank și fost șef al Consiliului Fiscal, are sprijinul pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, adaugă sursele.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE nu va mai investiga cele două companii chineze care urmau să participe la una dintre cele mai mari investiții energetice din România. Potențialii investitori chinezi s-au retrasMandatele unora din actualii membri ai Consiliului de Administrație al BNR, cum ar fi Cristian Popa și Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, susțin sursele.
Un purtător de cuvânt al BNR nu a dorit să comenteze informațiile.
Profit.ro a relatat anterior că guvernatorul Mugur Isărescu are sprijin politic pentru un nou mandat la conducerea BNR și spune că se va prezenta în Parlament dacă va fi invitat. Actuala coaliție PSD/PNL va alege noul Consiliu de Administrație al băncii, unde vor apărea câteva schimbări. Cea mai importantă este retragerea veteranului Florin Georgescu cel puțin din poziția executivă, ceea ce eliberează un post pentru un pretendent PSD. Și în rândul membrilor PNL vor fi modificări importante.
„Așa cum am spus data trecută, nu pot să mă dezmint, decizia este la nivelul Parlamentului, nu este la nivelul meu. Acuma chiar că nu e cazul să aflați intențiile mele. O să mă duc în Parlament dacă o să fiu invitat”, răspunde Isărescu, întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat la conducerea băncii centrale.
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat public sprijinul pentru un nou mandat al lui Isărescu la BNR.
De altfel, potrivit discuțiilor din jurul băncii centrale, singura necunoscută până acum câteva luni era dacă Isărescu mai vrea sau nu un nou mandat, având în vedere că este în funcție, cu o mică pauză, din 1990 și în august împlinește 75 de ani.
CITEȘTE ȘI Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...”Alt veteran din BNR, Florin Georgescu se va retrage din poziția de prim-viceguvernator, din motive de sănătate, dar există posibilitatea să rămână membru simplu, dacă dorește, arată sursele Profi.ro.
În locul lui Georgescu, PSD îl va promova o poziție pe Leonardo Badea, actual viceguvernator.
Poziția executivă rămasă deschisă pentru PSD de retragerea lui Georgescu este una importantă și râvnită.
Din PSD, Adrian Câciu, actualul ministru al Fondurilor europene, fost ministru de Finanțe, caută să ocupe locul și să-și asigure sprijinul politic în partid și pare că are cele mai multe șanse la acest moment, potrivit surselor Profit.ro.
Contactat de Profit.ro, Câciu a negat că ar fi interesat: „Nu am astfel de scenarii”.
CITEȘTE ȘI Microsoft va investi 1,7 miliarde dolari pentru cloud computing și AI în Indonezia. Milioane de persoane vor fi special instruiteEugen Nicolăescu, actual viceguvernator din partea PNL, pare că nu va mai primi un al treilea mandat. De această poziție este interesat profesorul Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal și economist șef al Raiffeisen Bank România.
Dumitru, singurul nume nou în discuție care chiar are legătură cu politica monetară, a mai încercat să intre în board-ul BNR și la alegerile precedente și a avut promisiuni de susținere din PNL, însă acestea s-au năruit pe ultima sută de metri, pe fondul disensiunilor din PNL – Florin Cîțu era și el în discuții pentru funcție la acel moment, dar partidul a avut în cele din urmă alte planuri, așa că dintre cei doi economiști a rămas susținerea pentru Nicolăescu.
Dumitru nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu.
Și postul de membru simplu de CA al lui Dan Radu Rușanu este pus în discuție, ceea ce înseamnă că pentru PNL ar fi un loc liber și aici.
De asemenea, nici Virgiliu Stoenescu nu pare că mai aibă susținerea PNL pentru un nou mandat de membru al CA.
CITEȘTE ȘI Avertisment din interior: Vin vremuri grele pentru producătorii de mașini electriceDin partea USR, Cristian Popa are putea primi un nou mandat, mai ales că posibila pretendentă Anca Dragu a preluat conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
De la UDMR, Csaba Bálint pare să aibă parte de susținere pentru un al doilea mandat.
Alegerile la BNR vor avea loc în această vară, cel mai probabil după alegerile locale, deși au fost discuții să aibă loc înainte.