Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent!

Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent!
scris 14 oct 2021

Piața criptomonedelor este de două ori mai mare comparativ cu cea a datoriilor subprime din SUA din ajunul crizei financiare, în 2008, și reprezintă o amenințare dacă nu este reglementată urgent, potrivit Băncii Angliei (BOE).

Valoarea monedelor virtuale aflate în circulație a ajuns la 2.300 miliarde de dolari, crescând cu circa 200% de la începutul anului. Cu toate că încă reprezintă doar o mică parte din sistemul financiar global de 250 trilioane de dolari, piața criptoactivelor este aproape dublă comparativ cu valoarea datoriilor imobiliare subprime de 1,2 trilioane de dolari înregistrată în 2008.

Urmărește-ne și pe Google News

“Nu trebuie să reprezinți o mare parte din sectorul financiar pentru a declanșa probleme de stabilitate financiară. Atunci când ceva din sistemul financiar crește foarte repede și crește într-un spațiu în mare parte nereglementat, autoritățile de stabilitate financiară trebuie să se ridice și să ia aminte”, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, citat de Bloomberg.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

În timpul crizei creditelor subprime din 2008, “o piață relativ mică a fost amplificată și a reverberat întrun sistem financiar care nu a opus rezistență, provocând daune economice uriașe și persistente", potrivit lui Cunliffe, care a precizat că autoritățile de reglementare trebuie să acționeze “urgent” în sectorul criptoactivelor. 

Comentariile lui Cunliffe marchează o schimbare pentru banca centrală engleză, care, la fel ca alte autorități de reglementare bancară, a catalogat monedele digitale ca fiind active fără o valoare intrinsecă și care s-ar putea prăbuși la zero. Chiar dacă viceguvernatorul Băncii Angliei a reiterat această poziție, el a remarcat, de asemenea, modalitățile prin care tehnologia blockchain oferă un serviciu autentic, atractiv pentru mulți investitori.

Potrivit oficialului BOE, marile bănci furnizează deja servicii de custodie a monedelor digitale, un număr de 150-200 de fonduri speculative specializate în criptoactive distribuie activele în sistem, iar firme de plăți majore analizează cum să permită consumatorilor să facă decontări în stablecoins (criptomonede susținute de un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american - n.r.) – toate menite să integreze criptoactivele în sistemul financiar.

Aproximativ 2,3 milioane de adulți dețin criptoactive numai în Marea Britanie, conform unui sondaj publicat  de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) în iunie. Viceguvernatorul BOE spune că tot mai mulți oameni privesc criptomonedele ca pe o alternativă la investițiile standard și nu ca pe un joc de noroc, iar circa jumătate din deținătorii de criptoactive intenționează să investească în continuare în acest sector.

Cunliffe a avertizat că "o prăbușire masivă a prețurilor criptoactivelor" reprezintă un scenariu plauzibil și a comparat riscurile generate de monedele virtuale și cu prăbușirea acțiunilor companiilor de internet de la începutul anilor 2000 (criza dot-com), când bursele globale au pierdut 5 trilioane de dolari din capitalizare, după 5 ani de creșteri rapide pentru companiile tech.  

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
jon cunliffe
criptomonede
criptoactive
monede virtuale
reglementare
criza datoriilor subprime
criza dot-com
prabusire preturi