Angajați ai Amazon din România urmăresc fragmente din înregistrările camerei video Cloud Cam pentru a ajuta la antrenarea inteligenței artificiale

Angajați ai Amazon din România urmăresc fragmente din înregistrările camerei video Cloud Cam pentru a ajuta la antrenarea inteligenței artificiale
scris 12 oct 2019

Echipe de angajați din România și India ale gigantului american Amazon urmăresc fragmente din înregistrări făcute de camera video inteligentă pentru locuințe Cloud Cam, potrivit surselor Bloomberg

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "DR. DOOM", vine în România. Detalii AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un material video promoțional, Amazon susține că dispozitivul de monitorizare video Cloud Cam oferă "tot ce ai nevoie pentru a îți supraveghea locuința zi și noapte". De fapt, camera video cu inteligență artificială e ajutată de o întreagă echipă, susțin sursele. Rolul persoanelor care urmăresc fragmentele din înregistrări este de a antrena inteligența artificială să deosebească mai ușor un pericol (spre exemplu, un hoț) de o alarmă falsă (spre exemplu, o pisică sărind pe canapea).

Totuși, în acest caz, Amazon urmărește fragmentele video numai cu acordul utilizatorilor, după ce informații ieșite la iveală în trecut au atras un val de critici la adresa companiei.

Boeing investește 20 milioane de dolari în Virgin Galatic, compania de turism spațial a miliardarului Richard Brenson CITEȘTE ȘI Boeing investește 20 milioane de dolari în Virgin Galatic, compania de turism spațial a miliardarului Richard Brenson

Dispozitivul inteligent Cloud Cam a fost lansat în 2017 și detectează și informează utilizatorii despre ceea ce se întâmplă în casele lor. Utilizatorii au acces gratuit la înregistrările video pentru 24 de ore. Contra cost, cei care dețin care dețin dispozitice Cloud Cam pot avea acces la filmări pentru o lună sau pot solicita alerte personalizate (alarme de incendiu, un bebeluș plângând etc)

Inteligența artificială utilizată de dispozitivele pentru locuințe se dezvoltă continuu, însă această dezvoltare are loc cu ajutorul oamenilor, care antrenează algoritmii pentru a înțelege comenzile vocale, a interpreta corect imaginile sau chiar a deosebi emoții.

În primăvară, Bloomberg relata că o echipă Amazon, care monitorizează comenzile adresate de utilizatori asistentului digital Alexa, are acces la datele de localizare ale acestora și poate, în unele cazuri, să găsească cu ușurință adresele de domiciliu ale clienților. Totodată, publicația dezvăluia că mii de angajați și contractori externi ai Amazon, printre care și unii care lucrează la centrul de dezvoltare deschis anul trecut de companie în România, în complexul de birouri Globalworth Campus din Pipera, ascultă înregistrări audio efectuate în locuințele utilizatorilor difuzorului inteligent Echo Dot prin intermediul Alexa.

Amazon nu este singura companie care apelează la ajutorul oamenilor pentru îmbunătățirea inteligenței artificiale. Existența unor echipe de persoane care monitorizează datele strânse de AI a fost dezvăluită și în cazul altor companii importante, precum Apple și Google. În multe cazuri, informațiile colectate de la dispozitivele inteligente erau accesate fără ca utilizatorii să știe acest lucru.

FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline CITEȘTE ȘI FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline

Spre exemplu, în mai, Reuters a relatat că echipe speciale, inclusiv din Timișoara, analizează fotografiile și postările utilizatorilor Facebook (inclusiv cele confidențiale sau cu audiență restrânsă), cu scopul de a încadra conținutul distribuit în categorii și a stabili tendințele de pe platforma de socializare.

Aceste practici au stârnit critici legate de modul în cae este (sau mai degrabă nu este) asigurată protecția datelor personale și confidențialitataa utilizatorilor.

În mai, ca răspuns la critici, Amazon a introdus o nouă comandă vocală pentru asistentul digital Alexa, care  permite utilizatorilor să șteargă mai ușor înregistrările recente. O serie de actualizări permit utilizatorilor să folosească comanda “Alexa, delete everything I said today” (Alexa, șterge tot ce am spus astăzi-eng.). Anterior, înregistrările puteau fi șterse pe site-ul Alexa sau din aplicația pentru telefon. Totodată, Amazona modificat interfața site-ului dedicat Alexa și setărilor de confidențialitate, adăugând mai multe explicații legate de felul în care softul asociat funcționează.

Și Apple și Google au promis că vor lua măsuri. Astfel, Apple a anuțat iOS 13.2 va include opțiunile de protejare a intimității promise de Apple în momentul în care a fost prinsă că trimite către terți înregistrările audio făcute de Siri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomebrg
cloud cam
amazon romania