Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare, iar Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece și o infrastructură îmbunătățită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, scrie Agerpres.
"Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.
Asia Centrală și de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord și Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia și Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare și comercializare.
Raportul FAO subliniază că un sfert din producția de rădăcinoase, tuberculoase și oleaginoase și peste o cincime din producția de legume și fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor și leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc și ei cantități mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală și posibil o cincime din fructele și legumele ar putea fi irosite după ce au fost achiziționate, susține FAO.