Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare, iar Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece și o infrastructură îmbunătățită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.
Asia Centrală și de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord și Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia și Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare și comercializare.
Raportul FAO subliniază că un sfert din producția de rădăcinoase, tuberculoase și oleaginoase și peste o cincime din producția de legume și fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor și leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc și ei cantități mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală și posibil o cincime din fructele și legumele ar putea fi irosite după ce au fost achiziționate, susține FAO.