Ștefan Stavrositu, președintele Directoratului BCR Asigurări de Viață: Privind spre următorii 10 ani, suntem rezervați în a anticipa o creștere spectaculoasă a pieței de asigurări de viață, dar avem convingerea că vom asista la o evoluție constantă

10 ani   
Ștefan Stavrositu, președintele Directoratului BCR Asigurări de Viață: Privind spre următorii 10 ani, suntem rezervați în a anticipa o creștere spectaculoasă a pieței de asigurări de viață, dar avem convingerea că vom asista la o evoluție constantă

Ștefan Stavrositu - președinte Directorat BCR Asigurări de Viață VIG

Piața asigurărilor are un potențial semnificativ și, pentru următorii 10 ani, este anticipată o evoluție constanță, care trebuie susținută prin facilități fiscale pentru a încuraja populația către aceste polițe, spune pentru Profit.ro președintele Directoratului BCR Asigurări de Viață, Ștefan Stavrositu. Parte a grupului financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG), BCR Asigurări de Viață ocupă locul doi în ierarhia de profil.

În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Privind spre următorii 10 ani, suntem rezervați în a anticipa o creștere spectaculoasă a pieței de asigurări de viață, dar avem convingerea că vom asista la o evoluție constantă, în special pe segmentul asigurărilor de sănătate. Acest sector a demonstrat deja un potențial de creștere impresionant, iar trendul său pozitiv se va menține, devenind un pilon important al industriei.

Cu toate acestea, este esențial ca această dezvoltare să fie susținută de facilități fiscale care să încurajeze accesul populației la asigurările de viață și sănătate și, în același timp, să accelereze semnificativ ritmul de creștere, oferind atât un stimul pentru consumatori, cât și un sprijin real pentru întreaga industrie", a afirmat Stavrositu.

El susține că un rol cheie în dinamica acestui sector îl joacă brokerii de asigurări.

"În prezent, observăm aceeași concentrare preponderent pe vânzarea asigurărilor generale și o pondere a asigurărilor de viață de doar 18% la T3 2024, conform datelor ASF. O creștere a implicării brokerilor în zona asigurărilor de viață pe termen mediu și lung ar sprijini semnificativ dezvoltarea acestui segment, având în vedere că aceste produse presupun un proces mai complex de consiliere și personalizare. Observăm semnale pozitive a implicării brokerilor în segmentul asigurărilor de viață, primele brute intermediate pe această categorie la T3 2024 fiind cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent", a mai spus reprezentantul asigurătorului.

Un fenomen nou ia amploare - Șoferii din București merg într-un anumit oraș să își înmatriculeze mașinile pentru RCA mai ieftin. Diferențe de 30-50% CITEȘTE ȘI Un fenomen nou ia amploare - Șoferii din București merg într-un anumit oraș să își înmatriculeze mașinile pentru RCA mai ieftin. Diferențe de 30-50%

BCR Asigurări de Viață VIG consideră distribuția prin canalul bancassurance rămâne un pilon esențial pentru asigurările de viață și un motor puternic de creștere.

"Infrastructura bancară, bine dezvoltată, precum și ecosistemul său digital, ne poziționează în proximitatea clienților băncii și le facilitează acestora accesul la o gamă largă de produse de asigurare, care răspund nevoilor lor de protecție și investiții. În același timp, vom continua să ne concentrăm pe dezvoltarea rețelei proprii de vânzări, prin consultanți dedicați, deoarece considerăm că o relație directă și consultanța personalizată a clienților constituie un factor diferențiator important pe termen lung. Potențialul pieței de asigurări de viață rămâne semnificativ, însă pentru pentru a-l valorifica, va fi nevoie de eforturi constante din partea tuturor actorilor din industrie, precum și o implicare a autorităților și o schimbare în percepția consumatorilor, prin educație financiară și conștientizarea riscurilor care pot apărea oricând în viața noastră", mai spune Stavrositu.

Nicoleta Radu, PAID: Profitul din 2024 se va duce în rezerve. Nu se vor repartiza dividende CITEȘTE ȘI Nicoleta Radu, PAID: Profitul din 2024 se va duce în rezerve. Nu se vor repartiza dividende

Canalul bancassurance deține o pondere de peste 25% în totatul primelor subscrise pe segmentul asigurărilor de viață, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară de la 30 septembrie 2024.

Stavrositu consideră că, în România, evoluția pieței asigurărilor din ultimii 10 ani a reflectat atât progresul, cât și provocările acestui sector.

"În timp ce asigurările generale reprezintă 81% din piață, ponderea asigurărilor de viață rămâne în continuare sub 20%, ceea ce indică faptul că există în continuare un potențial uriaș care poate fi valorificat în zona de protecție financiară. Cu toate că piața asigurărilor a evoluat de la an la an în ultima decadă, conform datelor disponibile, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB și densitatea asigurărilor se află, în continuare, la un nivel scăzut în România comparativ cu alte state membre UE. Astfel, în România, densitatea asigurărilor este de doar 1.102 lei/ locuitor, în timp ce media europeană este de aproape 10 ori mai mare, de aproximativ 10.450 lei/ locuitor, conform UNSAR. În acest context al deficitului de protecție existent pe piață, identificăm nevoia continuă de educație financiară și de conștientizare a beneficiilor pe care le aduc asigurările de viață", a arătat șeful companiei.

BCR Asigurări de Viață a înregistrat în perioada 2015 - 2023 un ritm de creștere a subscrierilor de 81,8%, de la 263,32 milioane de lei la 487,64 milioane de lei. Cota de piață a urcat de la 14,47% la 16,14% în intervalul menționat.

Compania este controlată de VIG - 93,98% și BCR - 5,5% și mai multe persoane fizice - 0,52%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr asigurari de viata
piata
10 ani