EXCLUSIV Cu ochii pe modelul de la bere. Accizele la băuturile spirtoase pot primi un calendar de creștere, în locul actualului procedeu de majorare în funcție de inflație - surse

EXCLUSIV Cu ochii pe modelul de la bere. Accizele la băuturile spirtoase pot primi un calendar de creștere, în locul actualului procedeu de majorare în funcție de inflație - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 07:00

Ministerul Finanțelor este în dialog cu reprezentanți ai industriei băuturilor spirtoase (producători și importatori) și analizează stabilirea unui calendar clar de creștere a accizelor, față de actualul mecanism de ajustare a accizei care ține cont de inflație, au declarat surse din Ministerul Finanțelor pentru Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Companiile din sectorul băuturilor spirtoase doresc un mecanism de creștere a accizei similar cu cel introdus recent pentru bere, unde majorarea în funcție de inflație a fost înlocuită cu un calendar fix, mai predictibil.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, referitor la modificarea pragului la microîntreprinderi: Voi discuta în coaliție, direct cu președintele PNL
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Guvernul a aprobat ieri o ordonanță care prevede că acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani după un calendar nou, care va înlocui metoda de ajustare a accizei în funcție de evoluția inflației. Astfel, acciza la bere va fi majorată cu 4,3% anul următor (față de 2024) și cu 5% în 2026 (față de nivelul prevăzut pentru 2025).

"Suntem în dialog cu industria de spirtoase și analizăm posibilitatea definirii unui calendar de creștere a accizei", au declarat pentru Profit.ro mai multe surse din Ministerul Finanțelor.

O primă întâlnire a reprezentanților industriei de băuturi spirtoase cu specialiștii din Finanțe a avut loc miercuri.

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc

Asociația Spirits România, organizație patronală ce reunește principalii importatori și producători de băuturi alcoolice din România, a avertizat că potrivit sistemului de calcul actual, acciza va crește, de la 1 ianuarie, cu până la 50%, măsură ce va avea efecte catastrofale pentru consumatori, industrie și economia României în general.

O majorare a accizei de asemenea amploare ar avea efect puternic asupra producătorilor români de băuturi spirtoase, a evoluției pieței negre și va încurajarea consumului de băuturi contrafăcute.

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
bauturi spirtoase
calendar accize