Deficitul cash pentru 2024 este estimat la 8%, necesarul de împrumut al statului urcă cel puțin la 237 miliarde lei

Deficitul cash pentru 2024 este estimat la 8%, necesarul de împrumut al statului urcă cel puțin la 237 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 07:27

Deficitul în termeni cash al Guvernului se va situa anul acesta la 8%, nefiind complet exclusă o ușoară depășire a acestui nivel, potrivit informațiilor Profit.ro. Nivelul deficitului cash, standard folosit intern inclusiv la datele publicate lunar de Ministerul Finanțelor, este cel care contează, alături de datoriile vechi ce ajung la plată, pentru stabilirea necesarului brut de finanțare, suma pe care trebuie să o împrumute statul anul acesta. Deficitul în termeni ESA, cel care contează pentru planul fiscal pe care Guvernul îl trimite pe 25 octombrie Comisiei Europene, este estimat la 7,9% din PIB, așa cum a anunțat Profit.ro la începutul lunii octombrie, informație confirmată de raportul obținut pe surse săptămâna trecută.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, la un deficit de 8%, potrivit calculelor Profit.ro, deficitul s-ar situa la 237 miliarde lei, cu circa 20 miliarde de lei peste cel mai recent anunț al Finanțelor, pentru un plan de împrumut de 217 miliarde lei. Orice depășire cu 0,1 puncte procentuale a nivelului de 8%, adaugă încă 1,77 miliarde lei la necesarul de finanțare.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT OFICIAL Salariul minim crește CITEȘTE ȘI DOCUMENT OFICIAL Salariul minim crește
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De ce este important: Finanțele ar putea încerca în acest an să prefinanțeze (în mod real, nu ca în alți ani când motivul prefinanțării acoperea perspectiva unui deficit mai ridicat) o parte a nevoilor de împrumut de anul următor, având în vedere potențialele incertitudini ale piețelor financiare legate de schimbarea Guvernului (după alegeri) și de planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană. Cum anunțarea unui plan foarte mare de împrumut nu dă bine în preajma alegerilor, abordarea ar putea fi similară cu cea de anul trecut, când necesarul de împrumut a fost revizuit de trei ori, treptat, inclusiv la mijloc de decembrie.

Până în prezent, Ministerul Finanțelor a anunțat anul acesta o revizuire a necesarului brut de împrumut (deficit+rostogolirea datoriei vechi), după ce la rectificare deficitul bugetar a urcat la 6,9% din PIB.

ANAF își pune panouri fotovoltaice CITEȘTE ȘI ANAF își pune panouri fotovoltaice

Noul necesar de finanțare a fost anunțat la 217 miliarde lei, dar împrumuturile mari din ultima perioadă înseamnă că Finanțele se apropie rapid de acest nivel. La finalul săptămânii trecute, Finanțele ajunseseră cu împrumuturile la 97% din necesarul revizuit de 217 miliarde lei, ceea ce înseamnă că o nouă majorare a necesarului de împrumut este  probabilă în scurt timp.

Împrumuturi de 32 miliarde lei în septembrie, totalul pentru primele nouă luni a ajuns la 199,22 miliarde lei

Profit.ro a scris la început de octombrie că Guvernul a împrumutat 32,02 miliarde lei în septembrie, aproape de recordul lunar de 32,4 miliarde lei înregistrat în ianuarie, astfel că totalul împrumuturilor contractate a urcat pentru primele nouă luni la 199,22 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma rezprezintă 92% din necesarul brut de finanțare revizuit, de 217 miliarde lei.

Necesarul brut de finanțare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei

Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi pentru 2024.

Acționarul majoritar al eMAG și OLX va investi masiv în AI, pentru a-și dubla valoarea. \ CITEȘTE ȘI Acționarul majoritar al eMAG și OLX va investi masiv în AI, pentru a-și dubla valoarea. "Vom reimagina comerțul electronic prin intermediul AI."

Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. Din această sumă, 95 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, iar restul pentru deficitul din 2024, majorat potrivit rectificării bugetare la 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB.

În 2023, ținta de împrumuturi a fost anunțată inițial la 160 de miliarde de lei, după care în octombrie planul de împrumuturi a fost revizuit la 180 de miliarde de lei, în noiembrie la 200 miliarde de lei, iar în decembrie la 205 miliarde de lei. Împrumuturile efective din 2023 au fost de 203 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
necesar de imprumut
imprumuturi
guvern