VIDEO Profit Health.forum - Streinu-Cercel, Senat: Birourile mobile de acces la servicii de sănătate pot rezolva situația în mediul rural. De câte ar fi nevoie și în cât timp poate fi implementat sistemul

Social   
VIDEO Profit Health.forum - Streinu-Cercel, Senat: Birourile mobile de acces la servicii de sănătate pot rezolva situația în mediul rural. De câte ar fi nevoie și în cât timp poate fi implementat sistemul

Comisia pentru sănătate a Senatului a luat în discuție un nou design al sistemului de sănătate care să poată asigura accesul la servicii și pentru populația din mediul rural, unde acest acces este deficitar. Implementarea unor birouri mobile de acces la servicii de sănătate a fost o idee acceptată, iar 117 astfel de unități, care procesează fiecare 20.000 de servicii anual, pot fi puse în practică în circa 4 ani, a declarat, în deschiderea Profit Health.forum - Ediția a XV-a, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.

Evenimentul este organizat cu spriijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Medima, MSD, Regina Maria, Salt Bank

Exim Banca Românească va continua să finanțeze companii strategice și obiective stabilite de Guvern, deși trebuia să cedeze din operațiuni Băncii de Investiții și Dezvoltare CITEȘTE ȘI Exim Banca Românească va continua să finanțeze companii strategice și obiective stabilite de Guvern, deși trebuia să cedeze din operațiuni Băncii de Investiții și Dezvoltare
Urmărește-ne și pe Google News

Adrian Streinu-Cercel a apreciat că starea sistemului de sănătate din România este încă una foarte bună, cu zone de excelență, dar și cu zone pentru care încă nu sunt soluții.

Evenimente

”În zona rurală acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este deficitar”, a spus Streinu-Cercel, care a arătat că în Comisia pentru sănătate a Senatului a fost propus un design de nou sistem sanitar în acest scop.

”Punem accent pe modul în care serviciile de sănătate se pot direcționa către persoana care le solicită și pentru asta am imaginat  așa-numitul birou mobil de acces la servicii de sănătate, care de fapt este o mașină cu medic, dar în interiorul acestei mașini cu medic există și o serie de echipamente de tip point of care. Aceste echipamente point of care dau posibilitatea medicului respectiv ca la fața locului, acasă la persoana respectivă care a solicitat printr-un asistent medical vritual, printr-o platformă, să i se facă analizele, să i se urce aceste analize într-un cloud, unde să fie analizate de către specialist și specialistul să-i dea un verdict instantaneu”, a arătat Adrian Streinu-Cercel.

FOTO Bursa București - aproape total pe roșu după războiul comercial declanșat de Trump CITEȘTE ȘI FOTO Bursa București - aproape total pe roșu după războiul comercial declanșat de Trump

”Dacă nu vorm profita de această digitalizare foarte rapidă - că vrem, că nu vrem noi oricum ne digitalizăm -, atunci este păcat, pentru că putem să oferim niște servicii de foarte bună calitate unor persoane care nu acces la servicii ca în orașe”, a mai spus președintele Comisiei pentru sănătate.

În acest scop, va fi dezvoltat un portal al pacientlui și un portal al medicilor, care vor fi incluși într-un cloud, pe specialități, iar un asistent virtual va prelua informațiile de la medicul pe de biroul mobili și îi va indica specialistul cel mai apropiat pentru pacient, în acest fel dispărând și listele de așteptare, potrivit lui Streinu-Cercel.

Lovitură pentru Shein și Temu: Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China CITEȘTE ȘI Lovitură pentru Shein și Temu: Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China

Calculat la necesitățile României, ar fi nevoie de 117 astfel de birourimobile pentru asigurarea asistenței medicale integrate, care să efectueze 20.000 serivicii pe an per unitate.

”Dacă vrem să modificăm ceva, nu trebuie să ne gândim la bani. Dacă începem să punem banul în față, s-a terminat”, a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia într-un an an și jumătate ar putea fi adoptat cadrul legislativ în Senat și Camera Deputaților, iar din al doilea și al treilea an se poate implementa sistemul, astfel încât în cel mult 4 ani să fie funcțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
streinu-cercel
birou mobil
acces
servicii
sănătate
rural