Producătorul de schele Layher, aflat în topul celor mai mari afaceri de familie din Germania, se pregătește să își dezvolte propria hală de depozitare și birouri în România, în care își va muta activitatea desfășurată acum în spații închiriate din București și Cluj, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Fondată în 1945 de Wilhelm Layher ca producător de scări din lemn, compania germană Layher este deținută de aceeași familie aflată la a treia generație, în frunte cu Carolin Langer și Georg Layher, nepoții fondatorului, și a ajuns cel mai mare producător de sisteme de schele din Europa.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Layher a intrat anul trecut în România și cu divizia imobiliară a grupului, prin intermediul căreia a cumpărat un teren cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați în Otopeni, în apropiere de fabrica de ingrediente Puratos și de centura Bucureștiului.
Pe terenul achiziționat, Layher vrea să construiască o hală de depozitare și birouri cu o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați și o platformă betonată cu o suprafață de circa 4.800 de metri pătrați pentru depozitarea schelelor metalice.

În hala de depozitare, pe o suprafață de circa 350 de metri pătrați, se va amenaja un showroom, în care se vor expune diferitele tipuri de schele produse în Germania.
„Valoarea totală a investitiție este estimată la 3,5 milioane euro, incluzând aici valoarea achiziției terenului pentru construire. Odată cu finalizarea proiectului, Layher Schele, localizată în prezent în Șoseaua Odăii 459, Sector 1, se va muta la această locație. În prezent, Layher Schele își desfășoară activitatea în locații închiriate (București – circa 4.500 metri pătrați și Cluj – circa 2.000 metri pătrați).
Demersul reprezintă atât o extindere a activității companiei, dar mai ales o reafirmare a stabilității companiei pe piața din România“, a declarat, pentru Profit.ro, Veronica Țăranu, general manager Layher Schele, companie prezentă pe piața românească de peste 10 ani.
Carolin Langer și Georg Layher
Compania și-a depus documentația pentru obținerea autorizației de construire, iar Veronica Țăranu estimează că vor începe lucrările la începutul lunii mai.

Potrivit acesteia, schelele Layher se produc exclusiv în Germania, la Güglingen/Eibensbach, districtul Bavaria, iar activitatea din România presupune servicii de vânzare și închiriere a schelelor Layher produse în Germania.
Layher Schele a raportat o cifră de afaceri de 4,2 milioane de euro în 2023, în scădere cu circa 18% față de anul anterior.
Grupul Layher este prezent în peste 80 de țări și are peste 1.900 de angajați. Layher a fost clasat pe locul 311 într-un top 500 al celor mai mari afaceri de familie din Germania, realizat de publicația britanică Family Capital în colaborare cu PWC.
Piața construcțiilor din România a intrat în 2025 sub presiunea unor provocări semnificative, determinate de creșterea costurilor materialelor, incertitudinea investițiilor publice și noile măsuri fiscale care afectează forța de muncă. Deși sectorul se menține la un nivel ridicat de activitate, scăderea de 4% înregistrată în 2024 față de anul record 2023 indică primele semne ale unei încetiniri, potrivit unui raport publicat de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Prețurile materialelor de construcții au revenit la nivelurile record din 2022, iar deficitul bugetar de aproape 9% din PIB pune sub semnul întrebării viitorul marilor proiecte finanțate din fonduri europene. În plus, eliminarea scutirii de impozit pentru muncitorii din construcții amplifică presiunea asupra companiilor din domeniu, ceea ce ar putea duce la noi creșteri de costuri în 2025.