Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și în România și prost repartizată în teritoriu, mulți oameni având acces limitat la serviciile de sănătate, a arătat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în deschiderea Profit Health.forum - Ediția a XV-a.
O soluție parțială pentru această problemă o reprezintă telemedicina și dezvoltarea tehnologiilor moderne, asistate de inteligența artificială, iar programele de investiții, din fonduri bugetare și europene, au în vedere acest lucru, a spus ministrul.
Evenimentul este organizat cu spriijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Medima, MSD, Regina Maria, Salt Bank
Ministrul Rafila a arătat că efortul pentru finanțarea sistemului de sănătate este continuu și creșterea bugetelor la nivelul caselor de sănătate și ministerului este apreciabilă, pe lângă banii din investiții din fonduri europene și naționale.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Accesul la servicii de sănătate este condiționat de toate aceste eforturi financiare, dar problema resurselor umane din sănătate este o problemă globală și România nu se plasează în afara aceste probematici, potrivit ministrului Sănătății.
”Resursa umană specializată - fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenți medicali - este deficitară și, mai ales, este prost repartizată în teritoriu și există încă mulți oameni care au acces limitat sau nu au acces la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Rafila.
Digfitalizarea rapidă și telemedicina pot diminua din presiunea pe sistemul medical în această privință, a arătat ministrul, care a precizat că dotarea cabinetelor de meidicină de familie a crescut în perfomanță, cu ajutorul PNRR, iar platformele digitale care să facă posibil consult și analize de la distanță pot fi realizate în ritm mai rapid.

Alexandru Rafila a apreciat că în momentul de față, comparând perfomanța sistemului de sănătate cu finanțarea, performanța este una bună, iar ceea ce se întâmplă în alte țări mai dezvoltate, care au liste de aștepare care se întind pe luni, nu se întâmplă în România.
Acesta a subliniat însă că este nevoie de o bună coordonare și colaborare între toate instituțiile cu atribuții în domeniu.