Primăria București îi cere lui Dîncu bani pentru încălzire din Fondul de rezervă

Primăria București îi cere lui Dîncu bani pentru încălzire din Fondul de rezervă
scris 11 dec 2015

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, s-a întâlnit, joi, cu ministrul Administrației Publice, vicepremierul Vasile Dîncu, pentru a solicita Guvernului sprijin financiar care să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică a Bucureștiului în sezonul rece 2015-2016.

În aceeași zi, Consiliul General al Municipiului București a aprobat o nouă rectificare a bugetului Capitalei, transferând 37 milioane lei de la Administrația Străzilor la RADET, pentru alimentarea cu  apă caldă și căldură a Capitalei în cursul lunii decembrie. 

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit legii, autoritățile locale pot beneficia de ajutoare financiare de urgență din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Astăzi, Bucureștiul are rezerve financiare pentru a acoperi alimentarea cu energie termică a orașului doar până la sfârșitul anului. Creditul obținut de la Ministerul de Finanțe și măsurile financiare luate de Primărie nu acoperă necesarul pentru buna funcționare a sistemului centralizat de încălzire al Capitalei pentru tot sezonul rece 2015-2016", a declarat primarul interimar.

Edilul a solicitat sprijin financiar din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, pentru a acoperi diferența de cheltuieli pentru serviciul de alimentare cu agent termic al Capitalei în sezonul rece 2015-2016. Potrivit acestuia, Dîncu a asigurat că vor fi căutate soluții pentru buna funcționare a sistemului de alimentare.

Încă o rectificare bugetară

Tot joi, Consiliul General al Municipiului București a adoptat o hotărâre de rectificare a bugetului propriu al municipiului București, în scopul asigurării alimentării cu căldură și apă caldă a a locuitorilor branșați la rețeaua centralizată a RADET în luna decembrie. Potrivit actului normativ, o sumă de 37 milioane de lei a fost transferată de la Administrația Străzilor la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET). Transferul a fost necesar deoarece banii din împrumutul de 248 milioane de lei contractat de la Ministerul Finanțelor nu au intrat încă în conturile Primăriei.

La finalul lunii octombrie, a mai avut loc o rectificare bugetară, în urma căreia au fost transferate la RADET 73 milioane de lei, fiind tăiate în schimb fonduri de la Direcția de Investiții.

Romgaz a avertizat, pe 4 decembrie, într-o informare transmisă la solicitarea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, că va înceta să furnizeze gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN) dacă producătorul de energie care alimentează cu agent termic rețeaua de termoficare a RADET nu încheie cu Romgaz un acord de eșalonare a datoriilor restante, care să cuprindă constituirea de garanții pentru plata acestora, și nu garantează și plata livrărilor viitoare de gaze prin scrisori de garanție bancară, cesiuni de creanțe, reducerea termenelor de plată la 15 zile, plata în avans a livrărilor sau orice alte măsuri asiguratorii similare.

Pe de altă parte, AGA de la ELCEN va lua în discuție aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang I asupra activelor companiei în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz doar pe 14 decembrie.

Ce se va întâmpla după 15 decembrie?

Contractul în baza căruia Romgaz furnizează în prezent gaze către ELCEN expiră cu o zi după această dată, pe 15 decembrie, iar producătorul de gaze a declarat în mai multe rânduri că nu va fi prelungit după această dată decât cu condiția găsirii unei rezolvări mulțumitoare la problema datoriilor restante ale ELCEN. ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. La data de 2 septembrie 2015, datoriile totale ale ELCEN față de Romgaz se ridicau la 445,7 milioane de lei.

"Ca urmare a solicitărilor repetate ale Romgaz adresate companiei ELCEN, în această perioadă s-au purtat și două runde de negocieri cu privire la eșalonarea datoriei înregistrate. Aceste negocieri nu s-au finalizat prin încheierea unui acord de eșalonare la plată și constituirea de garanții în favoarea Romgaz ca urmare a condiționării de către CA al ELCEN de încheierea cu RADET de acorduri similare. O altă variantă de micșorare a datoriei, prin modificarea cuantumului subvențiilor și plata acestora, a fost și ea nefinalizată datorită poziției inflexibile a Primăriei Generale a Municipiului București în relația RADET - ELCEN", mai afirmă Romgaz.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat pe 26 noiembrie bugetul RADET pe anul 2015, în care sunt incluse subvențiile acordate de primărie operatorului de termoficare, în sumă de circa 643 milioane lei. Anterior, CGMB aprobase contractarea unui împrumut de 248 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării cheltuielilor curente ale regiei de termoficare, inclusiv plata facturilor la zi pentru agentul termic furnizat de ELCEN.

La nivelul lunii august 2015, datoriile RADET față de ELCEN se ridicau la 3,58 miliarde de lei. La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
agent termic
radet
elcen
romgaz
cgmb