Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:25

Exporturile de ceasuri elvețiene au înregistrat o scădere de două cifre în luna septembrie, în contextul în care livrările spre China s-au înjumătățit, ceea ce pune și mai multă presiune pe companiile din sectorul luxului, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Datele statistice publicate de Federația Industriei Elvețiene de Orologerie arată că în luna septembrie exporturile de ceasuri au scăzut cu 12,4%, în termeni de valoare, până la 1,9 miliarde de franci (2,2 miliarde de dolari), în contextul în care livrările spre China s-au redus cu 50%.

Aceste cifre scot la lumină contextul dificil pentru producătorii elvețieni de ceasuri, pe măsură ce consumatorii din întreaga lume își reduc achizițiile de ceasuri de lux, după boom-ul post-pandemie, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
O taxă pentru călătorii aviatici frecvenți la nivel european ar aduce 64 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI O taxă pentru călătorii aviatici frecvenți la nivel european ar aduce 64 de miliarde de euro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Încetinirea vânzărilor de ceasuri se datorează în primul rând vânzărilor slabe în Asia, în condițiile în care China continentală și Hong Kong au fost responsabile pentru două treimi din scăderea lunară a exporturilor, a precizat Federația Industriei Elvețiene de Orologerie.

Per total, exporturile de ceasuri elvețiene au scăzut cu 2,7% în primele nouă luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar și exporturile de ceasuri scumpe, cele cu prețuri de peste 3.000 de franci, au înregistrat o scădere în luna septembrie, când livrările s-au redus cu 7,3% în termeni de valoare. Aceasta după ce la începutul anului ceasurile scumpe au rezistat mai bine la scăderea vânzărilor decât modelele mai accesibile.

Cu toate acestea, mărcile mări Rolex și Patek Philippe afișează în continuare vânzări în creștere, a precizat Jean-Philippe Bertschy, analist la Vontobel. „Dacă excludem aceste mărci, declinul exporturilor de ceasuri elvețiene ar fi fost unul mult mai pronunțat”, a spus Jean-Philippe Bertschy.

Federația Industriei Elvețiene de Orologerie precum și un grup care îi reprezintă pentru angajații din industrie au avertizat luna trecută că o scădere semnificativă a cererii pune în pericol locurile de muncă din industrie și au făcut un apel către Banca Națională a Elveției să ia măsuri prin care să slăbească francul.

Grecia: 2024 va fi \'\'un an decisiv\'\' pentru turism CITEȘTE ȘI Grecia: 2024 va fi ''un an decisiv'' pentru turism

Unii dintre cei mai mari producători elvețieni de ceasuri au decis să folosească un program guvernamental de tip „Kurzarbeit”. Conform programului care permite flexibilizarea regimului de muncă, statul elvețian plătește până la 80% din salariul muncitorilor pe măsură ce companiile elimină o parte din schimburi și reduc programul de lucru, în conformitate cu diminuarea cererii pentru produsele lor. Măsura este destinată să evite concedierile permanente.

La rândul lor, furnizorii de componente pentru ceasuri, precum carcase, cadrane și brățări, se confruntă și ei cu probleme astfel că aceste firme au decis să prelungească concediile estivale și să pună angajații în programul „Kurzarbeit”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceasuri
elvetia