Maghiarii de la MOL și turcii de la TPAO se aliază pentru a explora și produce hidrocarburi, inclusiv în Europa Centrală și de Est

Maghiarii de la MOL și turcii de la TPAO se aliază pentru a explora și produce hidrocarburi, inclusiv în Europa Centrală și de Est
Florin Rusu
Florin Rusu
scris astăzi, 17:00

Grupul maghiar MOL, prezent și în România atât printr-o rețea de benzinării, dar și în sectorul upstream, a semnat un memorandum de înțelegere cu Turkish Petroleum Corporation (TPAO) la Istanbul pentru a coopera în calitate de parteneri strategici în explorarea și producția de hidrocarburi, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

De ce este important Grupul maghiar MOL, prin Panfora Oil&Gas SRL, companie pe care o deține în România, este unic acționar și concesionar al proiectului de explorare și exploatarea hidrocarburilor convenționale în perimetrul Ex-6 Curtici, în județul Arad. În plus, compania deținută de grupul maghiar mai deține participații minoritare de 30% în perimetrul EX-1 și de 20% în perimetrul EX-5, controlate de Sand Hill Petroleum România SRL.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Compania turcă TPAO, care deja operează principalul perimetru concurent al Neptun Deep (deținut de OMV Petrom și Romgaz) din Marea Neagră, Sakarya (cu o potențială producție anuală de 14 miliarde mc, care ar acoperi o treime din consumul Turciei), a anunțat că este pe cale să înceapă săparea unor sonde de explorare în perimetrul Akcabeyli-1 din vestul Mării Negre, în încercarea de a identifica noi rezerve de gaze.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul Memorandumului de Înțelegere, Grupul MOL și Turkish Petroleum și-au exprimat intenția de a-și folosi împreună experiența, cunoștințele tehnice și comerciale, tehnicile avansate și resursele financiare. În plus, Memorandumul de Înțelegere ia în calcul, de asemenea, o potențială participare comună la proiecte de explorare, dezvoltare de câmpuri și producție în regiunea caspică, Turcia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, precum și în Europa Centrală și de Est.

Zabka, grupul care se extinde puternic în România cu brandul Froo, a lansat pe Bursa de la Varșovia cel mai mare IPO din ultimii ani. Acțiunile deja urcă CITEȘTE ȘI Zabka, grupul care se extinde puternic în România cu brandul Froo, a lansat pe Bursa de la Varșovia cel mai mare IPO din ultimii ani. Acțiunile deja urcă

„Mă bucur că noul parteneriat strategic dintre Grupul MOL și Turkish Petroleum duce colaborarea excelentă dintre companiile noastre la un nou nivel, mai ales după un deceniu de colaborare în proiecte internaționale de explorare și producție. Astfel, cred că viitorul ne rezervă succese comune. Parteneriatul în domeniul explorării petrolului și gazelor naturale ajută să continuăm să ne extindem portofoliul internațional, iar astfel să contribuim la securitatea aprovizionării cu energie și la competitivitatea Europei Centrale și de Est. În aceste vremuri de incertitudine geopolitică și schimbări rapide, parteneriatele strategice sunt mai valoroase ca oricând,” a declarat Zsolt Hernádi, Președinte și CEO al Grupului MOL.

Grupul MOL și Turkish Petroleum au colaborat în calitate de parteneri joint venture în proiecte de explorare și producție de hidrocarburi atât în Azerbaidjan, în câmpul Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), cât și în câmpul Baitugan din Rusia.

Noul parteneriat strategic se înscrie în strategia recent actualizată a Grupului MOL, „SHAPE TOMORROW”. Pentru a menține volumul zilnic de producție la un nivel de minimum 90 kboepd în următorii 5 ani, Divizia de Explorare și Producție a companiei își propune să consolideze portofoliul internațional și să stabilească parteneriate strategice.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
tpao
romania
memorandum
hidrocarburi