Un portret realizat de un robot artist umanoid, scos la licitație la Londra

Un portret realizat de un robot artist umanoid, scos la licitație la Londra
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:01

O lucrare artistică a robotului umanoid Ai-Da, echipat cu inteligență artificială (AI), va fi scoasă la licitație în luna noiembrie în cadrul unui eveniment care reprezintă o premieră, a anunțat casa de licitații Sotheby's, relatează AFP.

Portretul matematicianului englez Alan Turing, considerat unul dintre părinții informaticii moderne, face parte dintre loturile incluse în această licitație online, situată la "intersecția dintre artă și tehnologie" și care se va desfășura între 31 octombrie și 7 noiembrie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Mare gafă - Adresa de e-mail a celui mai bogat om din Europa, făcută publică din greșeală CITEȘTE ȘI Mare gafă - Adresa de e-mail a celui mai bogat om din Europa, făcută publică din greșeală
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tabloul intitulat "A.I. God" ("Zeul AI"), al cărui preț de vânzare va fi anunțat la închiderea licitației, a fost estimat între 100.000 și 150.000 de lire sterline (120.000 - 180.000 de euro), potrivit creatorilor lui Ai-Da.

Acest robot, extrem de realist, este unul dintre cei mai avansați din lume. El are brațe bionice, însă chipul său, încadrat de o perucă maro, îi conferă o asemănare tulburătoare cu o ființă umană.

A fost creat în 2019 de o echipă condusă de Aidan Meller, galerist de artă și fondator al Ai-Da Robot Studio, alături de specialiști în AI de la universitățile Oxford și Birmingham din Anglia. Numele lui se inspiră din cel al Adei Lovelace, prima femeie programator din istorie.

Acest robot-artist, care utilizează AI pentru a crea tablouri și sculpturi, dispune de camere de luat vederi la nivelul ochilor și mâinilor sale bionice. El se deplasează și se exprimă autonom, fără intervenție umană.

"Prin intermediul operelor mele dedicate lui Alan Turing, celebrez realizările și contribuțiile sale la dezvoltarea informaticii și a inteligenței artificiale", a declarat robotul, citat într-un comunicat de presă.

Nicușor Dan: Au fost rectificate cărțile funciare care atestă calitatea de proprietar al zonei Piața Unirii CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Au fost rectificate cărțile funciare care atestă calitatea de proprietar al zonei Piața Unirii

Portretul scos la licitație, ce prezintă un chip destructurat în tonuri întunecate, evocă în mod vizibil temerile lui Alan Turing cu privire la utilizarea acestei tehnologii și "continuă să pună întrebări despre cât de departe ne va duce puterea inteligenței artificiale", a subliniat creatorul lui Ai-Da, Aidan Meller.

Creațiile lui Ai-Da au fost deja expuse la Bienala de la Veneția, la Muzeul de Design din Londra, în fața piramidelor din Giza și a sediului Organizației Națiunilor Unite. Robotul a susținut și un discurs în fața Camerei Lorzilor, la Londra, în anul 2022.

Și alte opere de artă care ridică întrebări despre rolul inteligenței artificiale și despre definiția creației artistice vor fi puse în vânzare în cadrul acelei săptămâni de licitații online. 

viewscnt
Afla mai multe despre
artist umanoid
robot
portret