Viktor Orban anunță că va propune întregii UE politica sa de luptă împotriva imigrației ilegale

Viktor Orban anunță că va propune întregii UE politica sa de luptă împotriva imigrației ilegale
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 11:06

Premierul ungar, ultranaționalistul Viktor Orban, a declarat că pe parcursul semestrului în care Ungaria se va afla la conducerea Consiliului UE va propune celorlalți parteneri măsurile restrictive pe care le aplică deja în țara sa cu scopul de a frâna imigrația ilegală, informează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Președinția ungară (a UE) poate face propuneri pentru a opri imigrația ilegală, dar liderii UE vor fi cei care vor decide împreună”, a explicat pentru televiziunea publică premierul Orban, care a preluat la Bruxelles, de la omologul său, premierul belgianul Alexander De Croo, președinția prin rotație a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Orban a apreciat că pactul privind migrația convenit de țările comunitare, inclusiv de Ungaria, nu funcționează și că Cei 27 vor trebui să găsească o soluție „eficientă”.

Șeful guvernului de la Budapesta a afirmat că, „în loc ca Ungaria să fie pedepsită pentru politica sa de imigrație” ar trebui asumate măsurile acesteia, o aluzie evidentă la criticile și amenzile pe care Comisia Europeană și Curtea de Justiție a UE le-au impus țării sale pentru restricțiile pe care le-a impus și care fac practic imposibilă solicitarea de azil în această țară.

iPhone 16 Pro Max ar putea aduce o autonomie mai mare CITEȘTE ȘI iPhone 16 Pro Max ar putea aduce o autonomie mai mare

Potrivit premierului ungar, prin aplicarea politicilor de imigrare ale Ungariei „multe lucruri ar fi simplificate”.

Orban a subliniat că președinția ungară va fi bună pentru Europa, deoarece se va vorbi „foarte deschis chiar și despre cele mai dificile probleme, fără a încerca să-i influențeze pe cei care iau decizii”.

„Cea mai mare oportunitate pentru Ungaria în timpul președinției sale de șase luni va fi să aducă Europa mai aproape de pace”, a adăugat șeful guvernului ungar, referindu-se la pledoaria sa în sensul organizării unor negocieri de încetare a focului în războiul provocat de invazia rusă asupra Ucrainei.

Europenii vor pace, a spus Orban, care este principalul aliat al Moscovei în cadrul UE, remarcă EFE.

În acest sens, el a afirmat că „cea mai mare problemă a Europei în prezent este războiul dintre Ucraina și Rusia” și a apreciat că Bătrânul Continent trebuie să se pregătească pentru începutul negocierilor dintre Moscova și Washington dacă republicanul Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Orban este un aliat al lui Trump și președinția ungară a UE și-a ales ca motto „Make Europe Great Again”, copiind sloganul folosit de fostul președinte american în campania sa electorală din 2016.

Orban: UE este în pragul unui război comercial cu estul pe care îl va pierde

Uniunea Europeană este pe cale să intre într-un război comercial cu marile țări din est, precum China, din care va ieși înfrântă, lucru pe care președinția rotativă a Ungariei va încerca să-l evite printr-un pact de competitivitate, a mai declarat Orban.

„Uniunea Europeană este pe cale să intre într-un război comercial cu Estul, în care nu poate decât să piardă. Avem nevoie aici nu de izolaționism, ci de o consolidare a relațiilor și un comerț mai viguros”, a insistat premierul ungar, care a adăugat că una dintre posibilele surse de conflict cu țări precum China ar putea fi măsurile comunitare, precum impozitele extraordinare aplicate mașinilor electrice care provin din China.

Premierul ungar a mai spus că a avut discuții cu marii fabricați europeni de autoturisme care „nu doresc deloc această măsură, pentru că, dacă (producătorii chinezi) ripostează, Europa va pierde mult mai mult”. De aceea, una dintre prioritățile președinției ungare, care se va încheia la 31 decembrie, va fi realizarea unui pact de competitivitate.

Ministrul pentru afaceri europene al Ungariei, Janos Boka, a dat asigurări duminică, în declarații la radioul public Kossuth, că președinția ungară „își va concentra atenția politică asupra acestei chestiuni și va identifica domeniile în care ar putea fi luate decizii pentru întărirea competitivității”.

Celelalte șase priorități stabilite de executivul lui Orban pentru semestrul său la conducerea UE sunt apărarea comună și apărarea frontierelor externe, precum și promovarea extinderii clubului comunitar, promovarea politicilor de coeziune, agricultura și abordarea problemelor demografice.

Charles Michel îi transmite lui Orban că provocările pot fi depășite doar prin unitate

Cu ocazia preluării de către Ungaria a președinției prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a primit luni la Bruxelles pe Orban, declarând cu acest prilej că modalitatea de a face față provocărilor este să fim „împreună și uniți”.

„Îi urez bun venit lui Viktor Orban, astăzi, (luni – n.r.) la Bruxelles, în prima zi a președinției ungare a Consiliului UE”, a scris Michel pe platforma X, după întâlnirea cu premierul ungar la sediul Consiliului European.

El a indicat că au abordat „priorități precum competitivitatea, apărarea și extinderea, printre altele”.

„Cu toții cunoaștem provocările cu care ne confruntăm. Împreună și uniți este singura modalitate de a le depăși”, a subliniat politicianul belgian.

Orban s-a întâlnit la Bruxelles și cu prim-ministrul belgian în exercițiu, Alexander De Croo, care a predat frâiele președinției Consiliului UE după ce Belgia a deținut-o în ultimele șase luni.

„Acum este rândul Ungariei și a lui Viktor Orban”, a scris De Croo pe platforma X.

Premierul belgian s-a declarat „mândru” de traiectoria președinției belgiene, despre care a spus că „și-a îndeplinit ambiția de a ne proteja cetățenii, de a ne consolida economia și de a pregăti viitorul Europei”.

„Urez noroc președinției ungare și am încredere că aceasta va urmări interesul tuturor cetățenilor UE”, a subliniat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban. ue
imigratie