Economia Rusiei duduie. Banca Mondială o clasifică drept una cu venituri mari

Economia Rusiei duduie. Banca Mondială o clasifică drept una cu venituri mari
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 18:49

Economia Rusiei, impulsionată de activitatea militară, este clasificată drept una cu venituri mari de către Banca Mondială, după ce PIB a crescut cu 3,6% în 2023, iar sectoarele comerciale și financiare și-au revenit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Economia Rusiei a sfidat sancțiunile în cei doi ani de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022 – atât de mult încât Banca Mondială clasifică acum Rusia drept „țară cu venituri mari”, scrie Business Insider.

Mihai Oprea, expert Unvinpezi.ro: povestea unui deceniu de recenzii și pasiune pentru vin CITEȘTE ȘI Mihai Oprea, expert Unvinpezi.ro: povestea unui deceniu de recenzii și pasiune pentru vin

Luni, Banca Mondială a anunțat că a transformat Rusia dintr-o țară cu venituri medii-superioare la o țară cu venituri mari, potrivit unui raport al economiștilor instituției financiare, scrie Adevărul.

„Activitatea economică din Rusia a fost influențată de o creștere semnificativă a activității militare în 2023”, au scris economiștii Băncii Mondiale în raportul lor.

Anul trecut, rușii au câștigat 14.250 de dolari de persoană pe baza venitului național brut.

Actualizarea Băncii Mondiale confirmă rapoartele din Rusia care sugerează că creșterea este determinată în primul rând de activitățile din timpul războiului care generează cerere de bunuri și servicii militare, făcând unele sectoare câștigătoare în economia Rusiei în timpul războiului.

Comerțul Rusiei a crescut cu aproape 7% anul trecut, în timp ce activitățile din sectorul financiar și construcții au crescut cu 6,6%, respectiv 3,6%.

Acest lucru a sporit PIB-ul real al Rusiei – care este creșterea economică ajustată pentru inflație – cu 3,6%.

Dezvoltarea a făcut ca unii ruși săraci să fie mai bine din punct de vedere financiar, complicând orice calcul asupra modului de a pune capăt războiului.

Banca Mondială a modernizat șapte țări, a retrogradat Cisiordania și Gaza

În afară de Rusia, Banca Mondială a modernizat și Bulgaria și Palau de la țări cu venituri medii-superioare la țări cu venituri mari. Actualizările lor au venit după câțiva ani de creștere post-pandemie.

Ucraina a trecut, de asemenea, de la o țară cu venituri medii inferioare la o țară cu venituri medii superioare, deoarece PIB-ul real a crescut cu 5,3% - inversând o scădere abruptă de 28,8% în 2022.

„În timp ce economia Ucrainei a fost afectată semnificativ de invazia Rusiei, creșterea reală în 2023 a fost determinată de activitatea de construcții (24,6%), reflectând o creștere considerabilă a cheltuielilor pentru investiții (52,9%), care a sprijinit efortul de reconstrucție al Ucrainei în urma distrugerii continue”, a declarat World. Banca a adăugat.

În total, Banca Mondială a îmbunătățit clasificarea a șapte țări în acest an și a retrogradat doar o singură țară: Cisiordania și Gaza.

Cisiordania și Gaza au devenit o țară cu venituri medii superioare în 2023, dar economia sa a fost afectată semnificativ de războiul cu Israelul.

„Conflictul din Orientul Mijlociu a început în octombrie 2023 și, deși impactul asupra Cisiordaniei și Gaza a fost limitat la al patrulea trimestru, amploarea acestuia a fost totuși suficientă pentru a duce la o scădere cu 9,2% a PIB-ului nominal”, au scris economiștii Băncii Mondiale. PIB-ul din Cisiordania și Gaza a scăzut cu 5,5% în termeni reali.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
pib