Distribuitorii de carburanți din Moldova, inclusiv Rompetrol și OMV Petrom, amendați cu o sumă record. Acuzații de cartel, deși prețul este reglementat

Distribuitorii de carburanți din Moldova, inclusiv Rompetrol și OMV Petrom, amendați cu o sumă record. Acuzații de cartel, deși prețul este reglementat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris miercuri, 20:00

Principalele companii petroliere de pe piața din Republica Moldova, inclusiv filialele OMV Petrom și Rompetrol, au fost amendate de Consiliul Concrenței de la Chișinău cu o sumă record, de 25 de milioane de euro, pentru o presupusă „înțelegere de cartel”, în condițiile în care prețul combustibililor este reglementat de ANRE-ul local.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Filiala Rompetrol din Republica Moldova a primit cea mai mare amendă, de aproape 10 milioane de euro, OMV Petrom fiind sancționată cu 4 milioane de euro.

Companie controlată de cel mai mare grup industrial din Turcia cumpără un proiect fotovoltaic în România CITEȘTE ȘI Companie controlată de cel mai mare grup industrial din Turcia cumpără un proiect fotovoltaic în România

Lukoil, liderul pieței din Republica Moldova, a primit la rândul său o amendă de 9,4 milioane euro.

Potrivit unor surse din piață contactate de Profit.ro, paradoxal, companiile sunt acuzate că s-ar fi înțeles să practice nu prețuri mai mari, care să le majoreze profiturile, ci unele mici.

Interesant este că anunțul a fost făcut de-abia în 2024, deși, potrivit președintelui Consiliul Concurenței de la Chiținău, Alexei Gherțescu, „acțiunile investigate de instituția pe care o conduce au avut loc în perioada 2019-2021”.

„Au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv (atunci când una sau mai multe companii își modifică au prețurile iar ulterior alte companii făceau modificări similare), cât și concomitent (când majoritatea sau chiar toate întreprinderile luau decizii similare de modificarea prețurilor în același moment, înainte de prima afișare pe panou).”, a declarat Alexei Gherțescu.

BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt CITEȘTE ȘI BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt

În plus, prețul carburanților din Republica Moldova este unul reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău, care stabilește un preț de referință, companiilor fiindu-le permisă doar o marjă de profit marginală, singura pe care teoretic ar putea să concureze.

Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile după recepționare de către companiile vizate.

Amenzile acordate

– Lukoil: 9,4 milioane euro

– Rompetrol: 10 milioane euro

– Petrom: 4 milioane euro

– Bemol: 1,5 milioane euro

– Tirex: 80 mii euro

– Datario: 50 mii euro

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
rompetrol
omv petrom
moldova
cartel
amenzi