Turcia - scoasă de pe lista gri a țărilor monitorizate pentru spălarea banilor

Turcia - scoasă de pe lista gri a țărilor monitorizate pentru spălarea banilor
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 13:47

Financial Action Task Force, o organizație internațională de supraveghere dedicată combaterii spălării banilor și a fluxurilor ilicite de numerar, a scos vineri Turcia de pe ”lista gri” a țărilor care au nevoie de monitorizare specială, acordând țării un vot de încredere major în mijlocul eforturile sale de redresare economică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

”FATF salută progresul semnificativ al Turciei în îmbunătățirea regimului său CSB/CFT”, a scris organizația din Paris în cel mai recent raport, folosind ortografia guvernului turc al numelui țării și acronimul pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului, potrivit News.ro.

Organizația a spus că Turcia și-a consolidat eficacitatea regimului său CSB/CFT pentru a aborda ”deficiențele” pe care FATF le-a enumerat în raportul său de monitorizare din octombrie 2021.

Bulgaria ia 20% din proiectul azer pentru un cablu prin Marea Neagră către Europa CITEȘTE ȘI Bulgaria ia 20% din proiectul azer pentru un cablu prin Marea Neagră către Europa

Aceste deficiențe au inclus preocupări ale FATF cu privire la serviciile de transfer de bani neînregistrate, resurse insuficiente dedicate investigațiilor privind finanțarea terorismului, presupusa implicare în evaziunea sancțiunilor, lipsa de supraveghere a sectoarelor cu risc ridicat utilizate pentru spălarea banilor, cum ar fi cele bancare și imobiliare, și supravegherea insuficientă a organizațiilor nonprofit care ar putea fi folosite pentru finanțarea terorismului, printre altele.

FATF, în raportul său din 2021, a găsit sectoare precum cel bancar, al construcțiilor și proprietăților imobiliare din Turcia vulnerabile la finanțarea ilegală a grupurilor sancționate de ONU, precum Statul Islamic și Al-Qaeda.

Organizația de supraveghere a conchis în concluziile sale din 2024 că Turcia ”nu mai este supusă procesului de monitorizare sporit al FATF”, dar că ”ar trebui să continue să lucreze cu FATF pentru a-și susține îmbunătățirile în sistemul său CSB/CFT.

Guvernul Turciei a salutat vestea, ministrul său de Finanțe, Mehmet Simsek, scriind pe platforma de socializare X, ”Am reușit”, alături de un emoji cu steag turcesc în momentul anunțării deciziei, potrivit unei traduceri Google din turcă.

Vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz a declarat: ”Odată cu această evoluție, încrederea investitorilor internaționali în sistemul financiar al țării noastre a devenit și mai puternică. Decizia va avea consecințe extrem de pozitive pentru sectorul financiar și economie.”

Anunțul FATF va veni probabil ca un impuls pentru eforturile de redresare economică ale Turciei după ani de inflație ridicată, o depreciere a monedei locale și niveluri inconsecvente de investiții străine.

Mohamed Daoud, lider de practică în industrie la agenția de rating Moody’s, a descris impactul pozitiv pe care îl va avea probabil noua desemnare.

”Înlăturarea Turciei de pe Lista Gri a Grupului de Acțiune Financiară (GAFI) recunoaște progresul semnificativ realizat de guvernul turc și de diferite sectoare economice în consolidarea luptei împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Este așteptat că această dezvoltare va spori reputația Turciei la nivel internațional, fiind posibil să stimuleze nvestițiile străine și relațiile cu instituțiile europene și americane”, a spus Daoud.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
spalarea banilor