Grupul francez EDF revizuiește proiectarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni

Grupul francez EDF revizuiește proiectarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 11:51

EDF va schimba folosirea tehnologiilor existente pentru proiectarea reactoarelor sale modulare de mici dimensiuni (SMR), în loc să continue să dezvolte propriile sale inovații, a anunțat compania franceză de stat, transmite agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

EDF nu a precizat care va fi impactul bugetar al refacerii proiectării, după patru ani de muncă, și nici dacă va amâna implementarea SMR, care ar fi trebui să fie lansate pe piață în anii 2030, arată Agerpres.

O sursă de la Nuward, subsidiara EDF care proiectează SMR, a declarat pentru Reuters că decizia de a reveni la stadiul de proiect a venit după discuții cu potențialii clienți, cum ar fi Vattenfall, CEZ și Fortum, care analizează investiții atât în centrale nucleare de a treia generație, cât și în reactoare modulare de mici dimensiuni care urmează să fie construite.

Misavan deschide o nouă fabrică de detergenți CITEȘTE ȘI Misavan deschide o nouă fabrică de detergenți

Acești potențiali clienți au nevoie de asigurări că nu vor crește costurile promise iar țintele de livrare vor fi îndeplinite și sunt mai dispuși să investească într-un produs care are la bază tehnologii confirmate, pentru a se asigura de un cost nivelat al energiei electrice (LCOE) pentru SMR cuprins între 70 și 100 euro per megawatt-oră, susțin sursele.

Într-un comunicat, EDF a precizat că Nuward a ajuns la faza de proiectare de bază, în care echipele de ingineri pot studia mult mai detaliat modelul complet al fabricii, și la acest stadiu EDF a decis „să dezvolte proiectarea”.

„În urma reorientării ne vom concentra pe dezvoltarea unei proiectări care va folosi exclusiv tehnologiile existente, vor exista condiții mai bune de succes prin facilitarea fezabilității tehnice”, a precizat un purtător de cuvânt al EDF.

Un nou plan de acțiune în privința proiectării ar trebui să apară în câteva luni, susțin sursele de la Nuward.

Academia de Guvernanță: un nou spațiu pentru abordarea unei teme sistemice – rolul bunei guvernanțe în România CITEȘTE ȘI Academia de Guvernanță: un nou spațiu pentru abordarea unei teme sistemice – rolul bunei guvernanțe în România

Comunicatul EDF vine într-un moment în care site-ul de investigații L’Informé a anunțat, citând surse din companie, că s-a renunța la proiectarea internă a SMR, din cauza dificultăților întâmpinate de ingineri, iar EDF vrea să se alieze cu alte companii sau să folosească tehnologiile disponibile pentru a evita întârzierile sau depășirea bugetului.

Nuward a primit subvenții de stat pentru dezvoltarea tehnologiei sale.

De asemenea, EDF a semnat acorduri cu firme din Europa pentru a dezvolta SMR, alături de reactoarele mari convenționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
edf
reactoare