Premierul ceh vrea să îl demită din guvern pe președintele Partidului Piraților

Premierul ceh vrea să îl demită din guvern pe președintele Partidului Piraților
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 21:24

Premierul ceh Petr Fiala a anunțat că îi va propune președintelui Petr Pavel să aprobe remanierea din guvern al lui Ivan Bartos, liderul Partidului Piraților, o mutare pe care agenția Reuters o descrie ca fiind surprinzătoare și de natură să slăbească alianța de guvernare de centru-dreapta.

Fiala a declarat că demiterea din funcție a lui Bartos, ministrul Dezvoltării în guvernul său, se datorează problemelor cu implementarea sistemului de digitalizare a emiterii autorizațiilor de construcție, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum va rezolva Croația problema locuințelor CITEȘTE ȘI Cum va rezolva Croația problema locuințelor
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Fiala va avea nevoie de aprobarea președintelui Pavel să îl concedieze pe Bartos din guvern.

Decizia, despre care prim-ministrul a spus că dorește să intre în vigoare până la sfârșitul lunii septembrie, vine de asemenea după ce Bartos a anunțat că va renunța la funcția de președinte al Partidului Piraților după ce acesta a obținut rezultate foarte slabe la alegerile regionale organizate weekendul trecut.

Partidul Piraților nu a comentat deocamdată anunțul lui Fiala, care a fost făcut la scurt timp după ce acesta s-a întâlnit cu Bartos marți.

Ministrul ceh, criticat din cauza unui proiect din subordinea sa

Poziția lui Bartos în guvern a fost șubrezită de criticile publice formulate de administratorii de stat, constructori și arhitecți pe tema greșelilor semnalate în sistemul digital de emitere a autorizațiilor de construcție. Sistemul a fost lansat oficial în luna iulie.

Bartos a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al Partidului Piraților după ce formațiunea sa politică a pierdut la alegerile de weekendul trecut aproape toate mandatele pe care le deținea în consiliile locale.

Fiala, care se află în fruntea unei coaliții de guvernare alcătuită din 5 partide, i-a lăudat în schimb pe ceilalți doi miniștri ai săi din Partidul Piraților: ministrul de Externe Jan Lipavsky și ministrul Justiției Michal Salomoun.

„Nu denunț acordul de coaliție, cer Piraților să propună un nou candidat” pentru postul de ministru al Dezvoltării, a subliniat Fiala.

Reuters amintește că Pirații au doar 4 mandate în parlamentul cu 200 de deputați de la Praga. Guvernul lui Fiala își va păstra majoritatea parlamentară la limită în eventualitatea în care Partidul Piraților decide să părăsească alianța de guvernare.

Pirații cehi au devenit în 2021 primul Partid al Piraților din Europa care a intrat într-un guvern național, preluând două portofolii cheie în cabinetul lui Fiala: Externele și Dezvoltarea regională. Ulterior ei au obținut și ministerul Justiției.

Pirații sunt în prezent singurul partid liberal-progresist din coaliția de guvernare formată din 5 formațiuni, celelalte 4 fiind considerate în zona de centru-dreapta a spectrului politic.

Partidul Piraților ceh face parte din Partidul Pirat European, o familie politică paneuropeană cu membri din mai multe țări din Europa, printre care Germania, Franța, Spania și Italia.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
partidul piraților