MOL a semnat o înțelegere pentru unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume

MOL a semnat o înțelegere pentru unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:26

Grupul maghiar MOL și partenerii săi din joint venture au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan, astfel că după SOCAR și BP, MOL este al treilea cel mai mare acționar în acest câmp petrolifer. Grupul MOL a intrat pe piața din Azerbaidjan în 2020 prin achiziționarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume.

”Grupul MOL și partenerii săi din JV (joint venture) au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan. După SOCAR și BP, MOL este al treilea cel mai mare acționar în câmpul petrolifer ACG, unde au fost identificate rezervoare de gaze neasociate sub și deasupra rezervoarelor de petrol producătoare. Partenerii s-au pus de acord cu privire la dezvoltarea și exploatarea comercială a acestor rezerve. MOL a semnat, de asemenea, un Memorandum de Înțelegere cu SOCAR pentru a evalua alte potențiale oportunități de cooperare în domeniul explorării hidrocarburilor în Azerbaidjan”, anunță MOL.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Gigantul francez Michelin vrea să mute locuri de muncă dintr-o fabrică emblematică spre București CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul francez Michelin vrea să mute locuri de muncă dintr-o fabrică emblematică spre București
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Grupul MOL și asociații săi au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea rezervelor de gaze din Azerbaidjan. După compania petrolieră de stat din Republica Azerbaidjan (SOCAR) și BP, operatorii câmpului ACG, MOL este al treilea cel mai mare acționar din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), unde au fost identificate zăcăminte de gaze neasociate (NAG) sub și deasupra rezervoarelor producătoare de petrol, scrie News.ro.

Noile acorduri comerciale modifică cadrul actual al acordului de împărțire a producției (PSA) ACG, permițând părților să avanseze cu explorarea, evaluarea, dezvoltarea și producția din zăcămintele NAG ale câmpului ACG. Se evaluează că resursele ACG NAG din sit sunt semnificative, de până la 4 trilioane de picioare cubice (aproximativ 112 miliarde de metri cubi).

China ia măsuri fără precedent pentru a-și crește ecomomia CITEȘTE ȘI China ia măsuri fără precedent pentru a-și crește ecomomia

Forarea pentru sonda inițială de producție a început deja de pe platforma Chirag de Vest, iar așteptarea este ca primele gaze să fie extrase în 2025. Sonda este importantă, deoarece va furniza o evaluare prin producție care va sta la baza planurilor de dezvoltare viitoare.

Evenimentul în cadrul căruia a fost oficializat parteneriatul a avut loc la Baku cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a semnării Acordului de împărțire a producției ACG în 1994.

În plus, președintele și directorul general al Grupului MOL, Zsolt Hernádi, și directorul general al SOCAR, Rovshan Najaf, au semnat un Memorandum de Înțelegere la Baku pentru evaluarea potențialelor oportunități de explorare în regiunea Shamakhi-Gobustan. În temeiul Memorandumului de Înțelegere, Grupul MOL și-a exprimat intenția de a contribui cu experiența, cunoștințele tehnice și comerciale și resursele financiare la dezvoltarea în continuare a extracției de hidrocarburi din Azerbaidjan.

„Ziua de azi marchează o etapă importantă în evoluția Grupului MOL, deoarece, după ani de zile de dezvoltare și producție în câmpurile petrolifere din Azerbaidjan, ne extindem prezența locală prin intrarea în sectorul de dezvoltare a rezervelor de gaze. Acest lucru se datorează cooperării remarcabile cu SOCAR și partenerii proiectului ACG. De asemenea, aceasta este o zi importantă din punctul de vedere al cooperări economice dintre Azerbaidjan și Ungaria și, datorită relațiilor guvernamentale excelente dintre țările noastre, am reușit să consolidăm parteneriatul. ACG are un rol esențial în producția noastră de hidrocarburi, deoarece este cel mai mare dintre contribuitorii noștri internaționali. Totodată, implicarea MOL în acest proiect reprezintă cea mai puternică legătură economică a celor două țări. În plus, ACG are un rol esențial în asigurarea securității energetice a Europei Centrale. Producția de pe acest câmp ne oferă flexibilitate în aprovizionarea cu țiței pentru rafinăriile noastre atât din Slovacia, cât și din Croația, astfel încât întreaga regiune beneficiază de acest parteneriat. Parteneriatul acesta are un potențial mare și ne așteptăm să avem noi realizări în explorarea pe uscat în Azerbaidjan, alături de dezvoltarea continuă offshore a ACG. Avem deschiderea de a continua să extindem acest parteneriat,” a declarat Zsolt Hernádi, președinte și CEO al Grupului MOL.

De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme CITEȘTE ȘI De la salamul cu soia la friptura pe bază de plante, o afacere de miliarde dolari. Cum a dublat Netflix veniturile unei firme

Grupul MOL a intrat pe piața din Azerbaidjan în 2020 prin achiziționarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume. În plus, a achiziționat o cotă efectivă de 8,9% din conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care este folosită pentru a transporta țițeiul către portul mediteranean Ceyhan. Această cotă reprezintă 15% din producția totală a MOL și 25% din rezervele totale începând cu 2023. Oleoductul BTC are un rol important în aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor Grupului MOL din Europa Centrală și de Est, inclusiv a rafinăriei Rijeka din Croația. 

Activele azere oferă Grupului MOL flexibilitatea de a de a decide dacă  vinde cota de petrol produsă la ACG în portul Ceyhan către terți sau dacă va fi utilizată în regiunea central-europeană pentru a contribui la securitatea energetică europeană și pentru a îmbunătăți flexibilitatea aprovizionării companiei cu țiței.

”Deși este un acționar minoritar, MOL contribuie activ la dezvoltarea ACG, folosindu-se de cele opt decenii de expertiză în gestionarea zăcămintelor și optimizarea subsolului și a producției”, mai arată grupul.

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări și 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.400 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 9 țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
acg
petrol