Rusia intenționează să majoreze cheltuielile de apărare la 142 de miliarde de dolari

Rusia intenționează să majoreze cheltuielile de apărare la 142 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:16

Rusia intenționează să mențină cheltuielile de apărare la un nivel istoric în 2025 și se pregătește doar pentru o ușoară scădere în următorii doi ani, în timp ce războiul împotriva Ucrainei nu dă semne că s-ar încheia, relatează agenția Bloomberg, preluată de BBC.

Astfel, guvernul de la Moscova intenționează să crească cheltuielile pentru apărare la 13,2 trilioane de ruble (142 miliarde de dolari) în 2025, de la 10,4 trilioane de ruble planificate pentru acest an, sau 6,2% din PIB, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Calcul - Câți bani plătești mai puțin după schimbarea centralei de apartament CITEȘTE ȘI Calcul - Câți bani plătești mai puțin după schimbarea centralei de apartament
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cheltuielile militare sunt planificate să fie reduse la 5,6% din PIB în 2026 și la 5,1% în 2027, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele proiectului.

Bugetul pe trei ani de anul trecut, aprobat de Duma de Stat, presupunea că, după o creștere bruscă în 2024, cheltuielile militare vor scădea aproape la fel de brusc în 2025-2026, comentează publicația The Bell.

În total, cheltuielile la rubricile „Apărare națională” și „Securitate națională și aplicarea legii” ar trebui să reprezinte aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetare. Aceasta reprezintă mai mult decât cheltuielile cu educația, asistența medicală, politica socială și economia națională combinate, notează publicația.

Până la sfârșitul anului 2025, deficitul bugetar preconizat ar trebui să fie de 0,5% din PIB – aceasta este aproape jumătate din ceea ce este prevăzut în bugetul pentru 2024 (1,1%).

Deficitul ar trebui să fie redus de veniturile suplimentare preconizate din introducerea unei scale fiscale progresive, a unor accize și taxe de import mai mari, precum și a TVA (în acest caz, fondurile suplimentare ar trebui să intre în trezorerie datorită creșterii prețurilor), scrie The Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
aparare