Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de peste Prut introduce în premieră, în Republica Moldova, prețuri diferențiate la energie electrică în funcție de orele de consum.
″Această măsură, aprobată prin hotărârile recente ale Consiliului de Administrație al ANRE, se aplică în raport cu furnizorii ÎCS Premier Energy SRL și SA Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025″, a transmis instituția. Vor putea beneficia consumatorii ce dispun de contoare cu înregistrare pe intervale orare.
Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare: orele de vârf (7:00 – 23:00), cu preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf (mai mari), și orele de consum redus (23:00 – 7:00), cu preț mai mic, care reflectă costurile mai reduse de procurare a energiei în perioada golului de sarcină de noapte.
Agenția a aprobat astăzi majorări substanțiale de prețuri pentru cei 2 furnizori menționați.
Astfel, la Premier Energy, pentru consumatorii finali racordați la medie tensiune, prețul ″de zi″ va fi de 3,51 lei moldovenești/kWh plus TVA, iar cel ″de noapte″ - de 2,72 lei moldovenești/kWh plus TVA. Pentru cei racordați la joasă tensiune, au fost aprobate prețuri de 4,1 lei/kWh plus TVA ziua și 3,31 lei/kWh plus TVA noaptea.
La FEE Nord, pentru medie tensiune, prețul de zi este de 3,64 lei/kWh plus TVA, iar cel de noapte – de 2,68 lei/kWh plus TVA. Consumatorii racordați la joasă tensiune vor plăti 4,68 lei/kWh plus TVA ziua și 3,90 lei/kWh plus TVA noaptea.
Potrivit cursului de schimb afișat de Banca Națională a Moldovei, 1 leu românesc = 3,8581 lei moldovenești. TVA standard peste Prut este de 20%.
CITEȘTE ȘI China începe să subvenționeze achizițiile de smartphone″Noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic. ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem″, a transmis reglementatorul.
Acesta precizează că prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic.
CITEȘTE ȘI Autoritatea fiscală din Mexic introduce noi tarife vamale pentru bunurile din Asia, care ar putea afecta Shein și TemuMinisterul Energiei de la Chișinău a transmis că aceleași intervale orare vor fi valabile și pentru tarifele diferențiate aplicate consumatorilor conectați la linii electrice de tensiune medie și înaltă, precum și pentru consumatorii care apelează la furnizarea de ultimă opțiune. Serviciul public de furnizare de ultimă opțiune se aplică consumatorilor ce au încheiat contracte cu furnizori alternativi, care însă nu au mai fost în stare să-și îndeplinească angajamentele contractuale.
Potrivit ministerului, introducerea tarifelor diferențiate este un pas important în schimbarea comportamentului de consum energetic în Moldova și reducerea consumului în orele de vârf. În prezent, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, între orele 7-11 și 18-23, iar pentru acoperirea cererii de energie, aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Astfel, volumele de energie scumpă influențează tariful general pentru consumatorii finali.
„Marea majoritate a întreprinderilor au instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Energiei de peste Prut, Constantin Borosan.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe o fabrică de mobilă, în California. ”Părea ca un vis” ″Pentru o informare detaliată, consumatorii interesați pot consulta anexele la hotărârile ANRE, disponibile pe site-ul oficial www.anre.md, unde sunt prezentate prețurile aplicabile în funcție de categoria de consum.
Care sunt avantajele pentru consumatori?
✔ Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.
✔ Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.
Prin această decizie, ANRE continuă acțiunile de reformare a cadrului de reglementare, stimulând măsurile de optimizare a consumului de energie electrică și ajustarea acestuia la necesitățile sistemului electroenergetic de aplatizare a curbei de sarcină. Această inițiativă reprezintă un pas important către un sistem energetic modernizat, care oferă beneficii reale atât utilizatorilor casnici, cât și celor noncasnici″, conchide ANRE din Republica Moldova.
Executivul de la Chișinău a introdus măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30%, prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale și schimbarea programului de lucru pentru sectoarele mari consumatoare de energie. Republica Moldova se află în stare de urgență energetică până la jumătatea lunii viitoare.
Asta după ce, de la 1 ianuarie, centrala MGRES de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, deținută de compania rusă de stat InterRAO, care în condiții normale asigura și peste 80% din consumul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, și-a oprit toate grupurile pe gaze, după stoparea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și refuzul gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe ruta alternativă Turkstream – Coridorul Transbalcanic.
CITEȘTE ȘI Veniturile cazinourilor din Macao au crescut în 2024, dar au rămas sub nivelurile anterioare pandemieiCentrala rușilor de la InterRAO vindea angro către Energocom la prețul de 66 dolari/MWh, echivalentul a circa 315 lei românești/MWh, preț care nu va mai fi posibil nici dacă va fi reluată alimentarea cu gaze a centralei prin ruta alternativă transbalcanică, din cauza costurilor suplimentare de intermediere și transport.
Cea mai ieftină energie românească vândută Republicii Moldova, la prețul reglementat de 400 lei/MWh impus producătorilor din România, este cu 27% mai scumpă. Iar pe piețele spot de la București, în prezent, indiferent de intervalul orar, nu există cotații mai mici de 450 lei/MWh, momentele de vârf de consum depășind 650 lei/MWh. Factori precum creșterea consumului, seceta, vântul slab sau lipsa soarelui sunt de natură să majoreze prețurile angro din România pe parcursul anului.
Ponderea energiei importate din România în totalul surselor de acoperire a consumului din Republica Moldova poate ajunge și la două treimi, după stoparea livrărilor de gaze rusești în Transnistria și a celor de curent electric de la Cuciurgan pe malul drept al Nistrului, după cum a relatat Profit.ro.