Instanța de judecată a decis suspendarea din legislația programului Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă subvenții de stat pentru instalarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei electrice astfel produse, a prevederii potrivit căreia garanțiile pe care sunt obligați să le constituie instalatorii participanți la program pot fi emise doar de instituții bancare și nebancare autorizate de Banca Națională a României (BNR).
″(...) Dispune suspendarea executării sintagmei “autorizată de Banca Națională a României” prevăzută de art. 15 alin. 1 din Anexa la Ordinul nr. 2045/20.09.2024 emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, doar în măsura în care aceasta se referă la garanția de participare constituită de o instituție bancară sau de o instituție nebancară care sunt autorizate și înregistrate în alt stat membru al Uniunii Europene, până la pronunțarea instanței de fond (...)″, scrie în minuta hotărârii judecătorești. Aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Alineatul menționat stipulează că garanția pe care trebuie să o constituie instalatorii după ce încheie contracte de participare la program ″este angajamentul irevocabil și necondiționat prin care o instituție bancară sau o instituție nebancară autorizată de Banca Națională a României se obligă, la solicitarea instalatorului validat și în considerarea contractului de participare, să plătească valoarea acesteia către AFM în situația în care instalatorul nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare″.
Hotărârea de suspendare a limitării garanțiilor acceptate în programul Casa Verde Fotovoltaice la cele emise de bănci și IFN-uri autorizate de BNR și de acceptare și a celor generate de instituții bancare și nebancare autorizate în alte țări UE a fost luată într-un proces intentat de o firmă înființată în urmă cu 1 an în Estonia, Trustee Capital Management IFN OU. Aceasta ceruse suspendarea executării întregului ordin ministerial menționat, ceea ce ar fi dus la blocarea programului, după cum a relatat Profit.ro.
Pe rol se află în continuare alte două procese declanșate de Trustee Capital Management IFN OU: unul având ca obiect ″acțiune în constatare″, cu pârâți Ministerul Mediului, Administrația Fondului de Mediu și BNR, precum și o acțiune în anularea unui act emis de BNR în octombrie, fără termene de judecată stabilite.
″Conform verificărilor din noiembrie 2024, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a constatat că o mare parte dintre instalatori au apelat la scrisori de garanție emise de firme care nu îndeplinesc condițiile necesare. În consecință, AFM le-a solicitat instalatorilor să prezinte, în termen de 15 zile, garanții conforme cu cerințele specificate în ghidul programului pentru 2024. Una dintre firmele IFN afectate este Trustee Capital Management IFN OU, ale cărei scrisori de garanție pentru instalatori au fost respinse. Considerând că a fost nedreptățită, compania a dat în judecată Ministerul Mediului, solicitând suspendarea executării actului administrativ Ordinul 2045/20/09/2024, în baza căruia funcționează programul Casa Verde Fotovoltaice″, anunța, în prima parte a lunii, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE).
Trustee Capital Management IFN OU nu figurează în registrele de profil cu entități autorizate ale Băncii Naționale a României și nici în cele ale Autorității de Supraveghere Financiară din Estonia, potrivit verificărilor Profit.ro. Firma nu apare nici pe lista IFN-urilor din alte state membre UE pentru care autoritățile competente au notificat BNR furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României.
Compania a fost înființată și înregistrată în decembrie anul trecut în Estonia, cu capital social minim potrivit legislației statului baltic, de 4.200 euro, și cu obiect de activitate ″Alte servicii financiare″.
CITEȘTE ȘI FOTO Reacție rapidă a autorităților din Brașov după ce o nouă companie aeriană românească a abandonat aeroportul. Negocieri cu RyanAir și cu un gigant mondialDrept asociat și administrator unic figurează Dariana Laura Andor (19 ani) din Oradea, care însă i-a dat anul acesta, prin procură, drept de reprezentare în cele 2 calități menționate lui Ilja Nikiforov (36 de ani), rezident permanent în Estonia, cu domiciliul în capitala Tallinn, potrivit datelor de la Registrul estonian al Comerțului. Nikiforov este avocat și partener la compania estoniană de servicii juridice și de contabilitate Eesti Firma, specializată în înființarea și administrarea de firme.
Dariana Laura Andor este asociat și administrator unic și la o firmă românească de ″alte activități de creditare″, Azaria Finance IFN SRL, înființată în ianuarie anul acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, închis din cauza vântului puternicDin datele publice disponibile analizate de Profit.ro rezultă că mama Darianei Laura Andor, Diana Adela Talpoș, controlează indirect o societate cu nume identic (și cu același obiect de activitate) cu cea din Estonia, înregistrată în România, Trustee Capital Management IFN SRL, înființată în 2020, dar fără activitate până în 2024.
Conform termene.ro, Diana Adela Talpoș deține direct (100%) și conduce firma Liciuchiciu Web SRL, în insolvență din 2020, despre care presa a relatat că a înregistrat marca ″Arsenie Boca″.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost blocat în instanță timp de câteva luni începând cu septembrie 2023, fiind deblocat în ianuarie 2024, după cum a relatat Profit.ro.